Τηλεόραση Ραδιόφωνο
΄λμ

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά θερμοπληξίας λόγω καύσωνα, ενώ χθες ακόμα τρία άτομα, ηλικίας 77, 78 και 94 εισήχθησαν στο νοσοκομείο, φτάνοντας συνολικά τους έξι νοσηλευόμενους.  

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο θύμα υπέκυψε το Σάββατο. Πρόκειται για 90χρονο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Ταυτόχρονα χθες, ακόμη ένα άτομο ηλικίας 66 ετών, επισκέφθηκε το ΤΑΕΠ Λεμεσού με συμπτώματα θερμοπληξίας, όπου και έτυχε της πρέπουσας ιατρικής φροντίδας και αποδεσμεύθηκε.  

Με Αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα ο ΟΚΥπΥ, κάνει εκκλήσεις στο κοινό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες και τις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λαμβάνουν τα πρέποντα μέτρα προστασίας. Τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, το κοινό να παραμένει σε σκιερό και δροσερό μέρος, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, και να ενυδατώνεται σωστά.  

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι δεν πρέπει να αγνοούνται τα συμπτώματα της θερμοπληξίας. Εάν το κοινό αντιληφθεί συμπτώματα, καλείται να επικοινωνήσει έγκαιρα με τον προσωπικό του γιατρό, και σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό, να μεταβούν στο κοντινότερο ΤΑΕΠ, ώστε να λάβουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.  

Δύο καταγγελίες για κλειστά κλιματιστικά σε οίκους ευγηρίας 

Με αφορμή τα κρούσματα θερμοπληξίας και τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στο νησί, απροειδοποίητους ελέγχους σε οίκους ευγηρίας πραγματοποίησε χθες μεσημέρι η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.  

Όπως διαπιστώθηκε υπάρχει επαρκής κλιματισμός στις δομές εκτός από μια περίπτωση. Μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1, η Υφυπουργός εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη δομή δεν λειτουργούσαν δυο συσκευές κλιματισμού, που βρίσκονταν σε χώρους όπου δεν βρισκόταν ηλικιωμένοι εκείνη τη στιγμή, αφού οι ένοικοι βρίσκονταν σε κοινόχρηστους χώρους.  

Ωστόσο τονίζεται ότι λόγω του υψηλού υδράργυρου, οι συστάσεις αναφέρουν ότι τα κλιματιστικά θα πρέπει να λειτουργούν σε όλους τους χώρους και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα πρέπει να ακολουθούνται τα μέτρα προστασίας που συστήνονται από τον ΟΚΥπΥ, και να υπάρχει συχνή επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό.  

Παράλληλα δυο καταγγελίες έχουν φτάσει στην Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας από οικείους ενοίκων, ότι τα κλιματιστικά δεν είναι σε λειτουργία όπως προβλέπεται. Για τη μια καταγγελία έχει ενημερωθεί η Αστυνομία, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στο στάδιο συλλογής πληροφοριών.  

Έρχεται λίστα προτάσεων για τις ευάλωτες ομάδες - Και οι μονογονιοί σε αυτή 

Την ίδια ώρα, η Υφυπουργός εξήγησε ότι καταγράφεται λίστα με ομάδες ευάλωτων οι οποίες δεν βρίσκονται στις ομάδες που λαμβάνουν την επιδότηση της ΑΗΚ α8. Τα δεδομένα γύρω από την ευαλωτότητα ανήκουν στην ιδιοκτησία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, γι' αυτό και αναλάβαν την σύσταση των λιστών.  

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν στα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, ώστε να εξεταστούν και να αξιολογηθούν. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι μονογονιοί δήλωσε η κ. Ευαγγέλου.