Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το δύσκολο αλλά συναρπαστικό ταξίδι του Κύπριου ορειβάτη και «Αθλητής της Χρονιάς 2023», Ευγένιου Σταροσέλσκι (Yevgen Staroselsky) για κατάκτηση της φοβερής βουνοκορφής Κ2 συνεχίζεται. Ο Ευγένιος με χορηγία του ΑΝΤ1 συνεχίζει την ανάβασή του στη βουνοκορφή Κ2 η οποία έχει χαρακτηριστεί και «Φονικό Βουνό», αφού ένας στους τέσσερις που επιχειρούν να την κατακτήσουν χάνει τη ζωή του. Μέχρι στιγμής έχουν επιχειρήσει να κατακτήσουν την κορυφή Κ2 μόνο 377 άτομα, κάτι που αποδεικνύει την δυσκολία της προσπάθειας.    

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 48 ημέρες και ο βαθμός δυσκολίας της ανάβασης στην βουνοκορφή Κ2, είναι 10 στα 10 για υψόμετρο αλλά και 10 στα 10 για τεχνικό επίπεδο. To ant1live σας δίνει το τρίτο  οδοιπορικό του Ευγένιου Σταροσέλσκ όπως ο ίδιος το έγραψε, ειδικά για τους αναγνώστες μας. 

-Δείτε εδώ το πρώτο μέρος του οδοιπορικού

-Δείτε εδώ το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού

1

16 Ιουλίου:

Μετά από 10 ημέρες έντονων χιονοπτώσεων, ο ουρανός καθάρισε επιτέλους και τα μέλη της Αποστολής K2 απέκτησαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο! Καταφέραμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο και να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες!

1

Οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

Στις 13 Ιουλίου, η ομάδα έφυγε από το Base Camp για εγκλιματισμό. Η προηγούμενη προσπάθεια απέτυχε λόγω της κακοκαιρίας, των χιονοπτώσεων και του δυνατού ανέμου - οι αθλητές έπρεπε να περιμένουν άλλες 2-3 ημέρες για να κατέβουν οι χιονοστιβάδες.

Ο εγκλιματισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 15 Ιουλίου.

1

Σας μεταφέρω μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

- Από το Base Camp (4930 m) ανέβηκαν στο Camp 1 ( C1, 6040 m) και πέρασαν μια νύχτα εκεί.

Ο δρόμος για το δεύτερο στρατόπεδο μεγάλου υψομέτρου (C2, 6760m) περνά μέσα από τη λεγόμενη «House Chimney», η οποία είναι ένα πολύπλοκο τεχνικά κατακόρυφο τμήμα μέσα σε ένα κενό μήκους 30 μέτρων σε ένα βράχο (σε ύψος περίπου 6.500 μέτρα!). Οι οδηγοί κρεμούν εκεί σχοινιά και σκάλες με σχοινιά, αλλά αν δεν έχεις εμπειρία βράχου, το πέρασμα αυτής της διαδρομής είναι δύσκολο έως και τρομακτικό. Είναι προβληματική διαδικασία ακόμη και για έμπειρους ορειβάτες. Αλλά μέχρι στιγμής όλα είναι καλά.

Μετά από σύντομη ανάπαυση και διανυκτέρευση στη δεύτερη κατασκήνωση, η ομάδα έφτασε στο Camp 3 (C3, 7300 m) και κατέβηκε πίσω στο Base camp για να χαλαρώσει και να αναζωογονηθεί.

Αυτή τη στιγμή, τα σχοινιά είναι κρεμασμένα σχεδόν στο τέταρτο στρατόπεδο, όπου, αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, οι ορειβάτες δεν θα μπουν, σχεδιάζοντας να σκαρφαλώσουν από τα 7400 μ. κατευθείαν στην κορυφή στα 8611 μέτρα! Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο καιρός ενδέχεται να ανοίξει από τις 19 έως τις 20 Ιουλίου. Κάτι για το οποίο προσευχόμαστε!

Η προσπάθεια συνεχίζεται…

1

17 Ιουλίου:

Υποσχεθήκαμε να σας πούμε περισσότερα για την ομάδα με την οποία ο Evgeny Staroselskiy κατευθείνεται στην φοβερή κορυφή K2.

Την αποτελούν 7 στην κυριολεξία γενναίοι άνθρωποι - τρεις ορειβάτες και οι τρεις Σέρπα-συνεργάτες τους, καθώς και ο θρυλικός Μίνγκμα Ντέιβιντ Σέρπα - ο στενότερος συνεργάτης του Νιμσντάι Πούρτζα και ο διευθυντής λειτουργίας του Elite Exped.

1

Λοιπόν, ας τους γνωρίσουμε:

1. Ο Mario Villagran, από το Εκουαδόρ, είναι 67 ετών. Έχει τέσσερα παιδιά και εννέα εγγόνια. Πριν από ένα χρόνο ανέβηκε στο Έβερεστ με τον γιο του. Φέτος, ένας από τους γιους του τον έφερε στο στρατόπεδο βάσης K2 - αλλά μόνο ο ίδιος ο πατέρας πηγαίνει στην κορυφή. Θα συνοδεύεται από τον ανώτερο οδηγό του γκρουπ - Pemchhiri Sherpa, ο οποίος έχει 36 αναβάσεις άνω των οκτώ χιλιάδων μέτρων σε υψόμετρο, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής που για πρώτη φορά κατέκτησε την κορυφή Κ2 κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022. Στην ίδια αποστολή συμμετείχε και ο γνωστός Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης ο οποίος ως γνωστό έχασε τη ζωή του λίγους μήνες αργότερα, μετά την επιτυχή ανάβασή του στα Ιμαλάια.  

Mario Villagran

 2. Η Silvia Azdreeva, διάσημη Βουλγάρα ορειβάτης, κατακτήτρια του Έβερεστ και ομιλήτρια με κίνητρα. Ανεβαίνει συνοδευόμενη από τον Pasang Sherpa, ο οποίος είναι αδερφός ενός από τους ιδρυτές της Elite exped, έχει πάει σε πέντε αναβάσεις άνω των οκτώ χιλιάδων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της κορυφής K2.

Silvia Azdreeva

3. Ο Evgeny Staroselskiy θα ανέβει μαζί με τον Kalden phura Sherpa, ο οποίος έχει ήδη άνω των 30 χιλιάδων αναβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του K2.

Evgeny Staroselskiy

Μερικές ακόμα εικόνες από τις σκηνές της αποστολής K2 στα άγρια, χιονισμένα βουνά: 

1
1

 

1