Τηλεόραση Ραδιόφωνο
6

Χωρίς σοβαρά προβλήματα συνεχίζεται η δύσκολη αποστολή για την φοβερή βουνοκορφή Κ2 στο Πακιστάν στην οποία περιλαμβάνεται ο Κύπριος ορειβάτης, «Αθλητής της Χρονιάς 2023» Ευγένιος Σταροσέλσκι (Yevgen Staroselsky) με χορηγία του ΑΝΤ1. Η διεθνής αποστολή βρίσκεται στο Base Camp για σχεδόν 10 ημέρες. 

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 48 ημέρες και ο βαθμός δυσκολίας της ανάβασης στην βουνοκορφή Κ2, είναι 10 στα 10 για υψόμετρο και 10 στα 10 για τεχνικό επίπεδο. To ant1live σας δίνει το δεύτερο οδοιπορικό του Ευγένιου Σταροσέλσκ. 

-Δείτε εδώ το πρώτο μέρος του οδοιπορικού όπως το ετοίμασε ο Ευγένιος Σταροσέλσκι για το ant1live.

 

Όπως περιγράφει ο Ευγένιος:

Ο δρόμος από μια μικρή πόλη, το Askole, στην περιοχή Gligit-Baltistan του Πακιστάν συγκεκριμένα, μέχρι το Base Camp στους πρόποδες του βουνού ήταν πολύ δύσκολος.

Η διαδρομή είχε ως εξής:

- 15.06 - Ασκόλε 3040μ

- 16.06 - Κατασκήνωση Τζούλας 3213μ

- 17-18.06 - Καμπ Πάτζου 3407μ

- 19.06 - Στρατόπεδο Ουρντούκα 4168 μέτρα (Η δυσκολότερη μετάβαση των 2 χιλιομέτρων)

- 20.06 - Κατασκήνωση Goro II 4319μ

- 21.06 - Κατασκήνωση Concordia 4575μ

 

1

 
Όλες οι πορείες της ημέρας ήταν από 16 έως 26 χιλιόμετρα
 
Το πέρασμα κατά μήκος του μεγάλου παγετώνα Baltoro, ήταν εξουθενωτικό ... αλλά η μαγική λέξη «εγκλιματισμός» πρόσθεσε λίγη δύναμη στην προσπάθεια.

Στο Askole, όπως και σε άλλα στρατόπεδα (με εξαίρεση τα δύο τελευταία - Goro II και Concordia) υπάρχουν εξοπλισμένοι και οργανωμένοι χώροι για το στήσιμο των σκηνών, ακόμη και ειδικές τουαλέτες. Αυτές οι άνετες συνθήκες είναι μια αξία του ΟΗΕ, ο οποίος υποστηρίζει το πρόγραμμα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

3

Διανυκτέρευση στην κατασκήνωση Τζούλας
 
Ο επόμενος προορισμός της διαδρομής ήταν το Paju, στα 3407 μέτρα. Το μέρος είναι αξιοσημείωτο για τα δέντρα που εξακολουθούν να φυτρώνουν εκεί και την υπέροχη θέα που προσφέρει. Λίγο πιο κάτω, ξεκινά το νεκρό βασίλειο του παγετώνα.

Οι ορειβάτες είχαν μια επιπλέον μέρα ξεκούρασης πριν από την πιο δύσκολη πορεία προς το στρατόπεδο Urduca των 4168 μέτρων - 26 χιλιομέτρων, με τα πόδια και υψομετρική διαφορά 700 μέτρα.

 

1

Παράσταση με χορούς και τραγούδια και σκηνές με... ανέσεις

Για να υποστηρίξουν τους ταξιδιώτες, οι Σέρπα έσφαξαν μια κατσίκα και οι αχθοφόροι κανόνισαν τη διασκεδαστική παράσταση με χορούς και τραγούδια μέχρι τη νύχτα.
Μερικοί από τους συμμετέχοντες σύρθηκαν έξω «στην πίστα», ωστόσο δεν υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο.

Στις 22 Ιουνίου, οι αθλητές έφτασαν στο Base Camp. Στο δρόμο τους, αριστερά και δεξιά, απλώθηκε μπροστά στα μάτια των ταξιδιωτών η εκπληκτική θέα στις κορυφές της περιοχής. Masherbrum, ένα υπέροχο βουνό, το οποίο είναι μόλις 40 μέτρα μικρότερο για να μπορέσει να κερδίσει τον περήφανο τίτλο του "eight-thousander".

8

Οι Σέρπα έκαναν εξαιρετική δουλειά - ήρθαν στο Base Camp δύο μέρες νωρίτερα και ετοίμασαν σκηνές για όλους τους συμμετέχοντες ... με μια ντουλάπα, μια κουζίνα, μια αποθήκη και άλλες τεχνικές εγκαταστάσεις.

Μετά από μια μέρα ξεκούρασης τα μέλη της ομάδας συνέχισαν τον εγκλιματισμό. Πήγαν στο νεκροταφείο των νεκρών ορειβατών, το μέρος όπου βρίσκονται οι αναμνηστικές πλάκες των νεκρών αλπινιστών.

Προς το παρόν, το διεθνές γκρουπ είναι το πρώτο και το μοναδικό στο Base Camp, αλλά οι Σέρπα ετοιμάζουν ήδη χώρο και για άλλη ομάδα. Εκτελούν επίσης κατασκευαστικές εργασίες, επεκτείνοντας θέσεις στον παγετώνα για 6 ακόμη σκηνές, με ηλεκτρισμό που παρέχεται στις σκηνές. Μετά τις 27 Ιουνίου, 6 ακόμη συμμετέχοντες εντάχθηκαν στην ομάδα και κατεβαίνουν μετά την αναρρίχηση Nanga Parbat.

Ευγένιος Σταροσέλσκι:

Ο καιρός ήταν καταπληκτικός, χωρίς συννεφιά. Κάνει κρύο, έχει περίπου 10 - 12 βαθμούς μείον.

 

1

Κακός καιρός χωρίς ίντερνετ και τηλέφωνο...

Προς το παρόν ο καιρός έχει αλλάξει - είναι πολύ κακός, άρχισε να χιονίζει, δεν υπάρχει καθόλου σύνδεση στο internet και το τηλέφωνο, αλλά οι αθλητές έκαναν άλλη μια πορεία εγκλιματισμού. 
Όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 2 Ιουλίου θα πρέπει να πάνε στο Camp1 (6000μ) και να επιστρέψουν.

Στις 3 Ιουλίου, έπρεπε να γίνει η παραδοσιακή τελετή ευλογίας του Νεπάλ της μελλοντικής επιτυχημένης ανάβασης, η οποία ονομάζεται Purge.

7

Στις 4 Ιουλίου έχουν προγραμματίσει μια πορεία προς το Camp1 με διανυκτέρευση, μετά οι ορειβάτες πρέπει να περάσουν στο Camp2, να περάσουν εκεί άλλη μια νύχτα, να ανέβουν στο Camp3 και να επιστρέψουν.

Περιμένουν αλλαγή καιρού, γιατί ο καλός καιρός ακολουθεί πάντα τον κακό. Ανυπομονούν επίσης να έχουν μια σύνδεση Starling, όπως είχε ανακοινωθεί πριν ... και η εμπειρία συνεχίζεται.
 

1
1
2
3
4
5
6
7
8