Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ2

Ξεκίνησε με επιτυχία η διεθνής αποστολή στο K2, στην οποία συμμετέχει ο Κύπριος ορειβάτης, «Αθλητής της Χρονιάς 2023» Ευγένιος Σταροσέλσκι (Yevgen Staroselsky) με χορηγία του ΑΝΤ1. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 48 ημέρες. Σύμφωνα με τη βαθμολογία δυσκολίας βουνού, είναι 10 στα 10 για υψόμετρο και 10 στα 10 για τεχνικό επίπεδο. To ant1live σας δίνει το οδοιπορικό των πρώτων ημερών:

Ημέρα 1: Καλώς ήλθατε στο Ισλαμαμπάντ.
Τα μέλη της ομάδας συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, που είναι η χώρα των αντιθέσεων. Πολύ πράσινο και έντονα χρώματα, εξαιρετικά χαμηλές τιμές για φαγητό και στέγαση, ανατολίτικη πολυτέλεια - από τη μία. Ακαθαρσία, μιζέρια, απίστευτη φτώχεια και υψηλή εγκληματικότητα - από την άλλη. Το ένα πέμπτο των 230 εκατομμυρίων ανθρώπων (στους 5 κορυφαίους πληθυσμούς του κόσμου) έχουν εισόδημα μικρότερο από 2 δολάρια την ημέρα ανά νοικοκυριό!

Οι αποσκευές ταξίδευσαν στο Skardu ενώ τα μέλη της ομάδας έμειναν να περιμένουν τις άδειές τους και είχαν ένα διήμερο για εκδρομές και περιηγήσεις στα αξιοθέατα. Επισκέφτηκαν το Τζαμί Faisal, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο (φιλοξενεί έως και 300.000 πιστούς), το National Monument Museum, το Margaret's point of view και άλλα. Το περπάτημα στην πόλη μόνος απαγορεύεται - μπορεί κανείς να φύγει μόνο συνοδευόμενος.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ2

Ημέρα 3: Στους μεγαλοπρεπείς παγετώνες

Η ομάδα αναχώρησε για το Skardu, που είναι η πρώην πρωτεύουσα της συνοικίας Baltistan, 2228 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πακιστανική πόλη με πολλά τοπικά καταστήματα. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι προς τους μεγαλοπρεπείς παγετώνες Baltoro, Biafo, Trango και τις χιονισμένες κορυφές των οκτώ χιλιάδων βουνών που βρίσκονται στο Karakorum: Gasherbrum I και Gashebrum II, Broad Peak, Nanga Parbat και η βασίλισσα των βουνών K2!

Μόλις 50 λεπτά μακριά από το Ισλαμαμπάντ, οι ορειβάτες αντιμετώπισαν σοβαρές διακοπές ρεύματος - μισή ώρα με φως, περισσότερες από δύο ώρες - χωρίς. Αυτές οι ενοχλήσεις αντισταθμίζονται με την εκπληκτική θέα στο βουνό και την ομορφιά του τοπίου.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ2

Ημέρα 4: Στο Askoly 3100 μ
Προορισμός το μικρό ορεινό χωριό Ασκόλι. Για να φτάσει εκεί η ομάδα πρέπει να ξεπεράσει 90 χιλιόμετρα σε 6,5 ώρες με τζιπ. Είναι το τελευταίο χωριό στο δρόμο τους προς το Base Camp. Οδηγούσαν κατά μήκος του φαραγγιού, κινούμενοι από τη μια άκρη στην άλλη σε κρεμαστές γέφυρες και κινούμενοι με ταχύτητα 10 χλμ. την ώρα. Τότε το μονοπάτι θα πηγαίνει όλο και πιο κοντά στον παγετώνα και τα σημαντικά βουνά. Οι ορειβάτες πάνε μαζί με τους Σέρπα, όλοι τους κατάφεραν να επισκεφτούν το Έβερεστ 10 ή και 15 φορές, κάποιοι από αυτούς έχουν χειμερινή ανάβαση στο Κ2!

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ2

Ημέρα 5: Προς την κατασκήνωση
16 Ιουνίου, 6 π.μ. - αναχώρηση για την κατασκήνωση βάσης (5 ημέρες με τα πόδια και με αποσκευές)
Μετά από μια διανυκτέρευση στο χωριό Ασκόλι, νωρίς το πρωί προχώρησαν παρακάτω - στην επόμενη διανυκτέρευση που θα διαρκέσει περίπου 5,5 ώρες.