Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μνημόσυνο καταδρομέων πραξικόπημα

Η παρουσία του υπουργού Μεταφορών στο τρισάγιο που τελέστηκε το πρωί (15/07), στους τάφους των καταδρομέων που σκοτώθηκαν στο Πραξικόπημα της 15η Ιουλίου 1974, στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και η κατάθεση στεφάνου που ακολούθησε εκ μέρους του Προέδρου του Δημοκρατίας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συγγενών πεσόντων αντιστασιακών.

Μάλιστα ορισμένοι συγγενείς πεσόντων της αντίστασης, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους απευθείας στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά το πέρας του τρισάγιου που τελέστηκε το μεσημέρι στη μνήμη των ηρώων της Αντίστασης και της Δημοκρατίας στο μνημείο που βρίσκεται εντός του πάρκου του Προεδρικού Μεγάρου.

Ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών, καλεί την κυβέρνηση να απολογηθεί άμεσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δυστυχώς ακόμα και ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος η νέα Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απόλυτη ταύτισή της με τις πρακτικές της προηγουμένης δεκαετούς διακυβέρνησης του Συναγερμού. Μαζί με το ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ έγιναν ένα στην επιχείρηση ανακατασκευής της ιστορίας, που εδώ και χρόνια καλλιεργείται επιμελώς, εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα».

Τα έντονα παράπονα των συγγενών των αντιστασιακών άκουσε και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, εξαιτίας της παρουσίας βουλευτών του κόμματος στο τρισάγιο των καταδρομέων και της κατάθεση στεφάνων.

Το τρισάγιο που προηγήθηκε στη μνήμη των ηρώων της Αντίστασης και της Δημοκρατίας την περίοδο 1972-74, καθώς και των εν ειρήνη τελειωθέντων αντιστασιακών διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας.

Σημάδεψε την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας

Τη συνεδρίαση σημάδεψε συγκεκριμένα η ανταλλαγή δηλώσεων, με αφορμή το στεφάνι που κατατέθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, έψεξε την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δήλωσε πως: « Δεν μπορεί κανείς, πόσο μάλλον ο ίδιος ο Πρόεδρος, να αποδίδει τιμές ηρώων σε όσους επιτέθηκαν στο Προεδρικό και μάλιστα ανήμερα της επετείου που τιμούμε τους δημοκρατικούς αντιστασιακούς. Αυτό έγινε πριν από λίγο και κατά την άποψή μου αυτό συνιστά προσβολή στη μνήμη των αντιστασιακών. Νομίζω ότι οι πολίτες θα ήθελαν να ξέρουν που στέκουν τα κόμματα που ψήφισαν το ψήφισμα, ειδικά όλα αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση».

 Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την αποχώρηση του από το κοινοβούλιο μετά το πέρας της ειδικής συνεδρίασης, σχολίασε τη συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Στεφάνου.

 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «είμαι εδώ για να τιμήσω όλους αυτούς που μέσα από τους αγώνες τους προστάτευσαν ό,τι πιο σημαντικό έχουμε. Δεν είμαι εδώ για να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα, για να δικαιολογήσω όλους αυτούς που εμπλέκονται στο προδοτικό πραξικόπημα. Την ίδια στιγμή ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαι εδώ για να ενώσω τον κυπριακό λαό».

Η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ προκάλεσε την αντίδραση των προέδρων του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου και της ΔΗΠΑ Μάριου Καρογιάν.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως, «επειδή σέβομαι αυτή την μέρα θα αποφύγω να μπω σε κομματικές αντιπαραθέσεις. Το ΔΗΚΟ τιμά τους αντιστασιακούς, τιμά τους αγωνιστές της δημοκρατίας και καταδικάζει με κάθε δύναμη της ψυχής του την Χούντα των Αθηνών και τους εδώ εγκάθετους της, της ΕΟΚΑ Β’».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε: «Να υπενθυμίσω ότι η ΕΔΕΚ έδωσε τις μάχες την ώρα που έπρεπε και δεν φυγομάχησε. Όμως και την ίδια στιγμή και το κοινοβούλιο ας αναλάβει και τις δικές του ευθύνες γιατί επιτρέπει να εκφωνούν λόγου αυτοί που είναι υπέρ του πραξικοπήματος».  

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν δήλωσε: «Και κ. Στεφάνου η  ΔΗΠΑ πάντοτε παραμένει σταθερή στις διαχρονικές τις θέσεις. Τιμά αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους και αντιστάθηκαν. Την ίδια ώρα καταδικάζει εκείνους που προσπάθησαν να καταργήσουν τη νομιμότητα».

Μάλιστα ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ με ανακοίνωσεις αργότερα, εξέφρασαν τη διαφωνία του με την απόδοση τιμών στους καταδρομείς εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.