Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γατα γατες

Συναγερμός σήμανε στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των αυξανόμενων περιστατικών μολυσματικής περιτονίτιδας της γάτας, που εντοπίζονται στην Κύπρο. 

Ο Βρετανικός Κτηνιατρικός Σύλλογος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας τους πολίτες που επισκέπτονται την Κύπρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης. 

«Οι γάτες που εισάγονται από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ελέγχονται για τον ιό πριν από το ταξίδι και να μην ταξιδεύουν εάν είναι θετικές. Ως προληπτικό μέτρο, όποιος ταξιδεύει στην Κύπρο για διακοπές θα πρέπει να αποφεύγει να αγγίζει τις γάτες στο νησί και να να καθαρίζει τις σόλες των παπουτσιών και τους τροχούς της βαλίτσας του πριν αναχωρήσει από την Κύπρο ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή και η διασπορά του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Βρετανικού Κτηνιατρικού Συλλόγου, Justine Shotton.  

Η είδηση ότι η θανατηφόρα νόσος, γνωστή ως κορωνοϊός των γάτων, βρίσκεται σε έξαρση στην Κύπρο, κάνει το γύρο του διαδικτύου και απασχολεί μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN και το Sky News. 

«Η Κύπρος φημίζεται για τις γάτες της. Φτάνουν το ένα εκατομμύριο, οι περισσότερες αδέσποτες. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο παράδειγμα εξημέρωσης γάτας στο νησί. Αλλά τώρα (οι γάτες της Κύπρου) γίνονται γνωστές για έναν άλλο λόγο, πεθαίνουν. » αναφέρει δημοσιογράφος του CNN. 

Οι ειδικοί στο εξωτερικό προειδοποιούν ότι αν ο ιός φτάσει στην Βρετανία θα μπορούσε να είναι δυνητικά καταστροφικός για την χώρα. 

Την ίδια ώρα, ο κτηνίατρος Jo Lewis δήλωσε ότι «O κίνδυνος είναι υπαρκτός. Εάν ο ιός φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στα αγαπημένα μας κατοικίδια. Με την Κύπρο μας ενώνει μακραίωνη ιστορία και πολλοί Βρετανοί μετανάστες ζουν και ταξιδεύουν από και προς το νησί, επομένως ο κίνδυνος για τις γάτες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπαρκτός.» 

Στο ρεπορτάζ του Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προβάλλει τον ισχυρισμό ότι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα πέθαναν στην Κύπρο τριακόσιες χιλιάδες γάτες από μολυσματική περιτονίτιδα. 

Απορρίπτουν κατηγορηματικά τον αριθμό οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης ανέφερε: «Δεν ευσταθεί και απλώς αποτελεί δήλωση και εκτιμήσεις συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία χωρίς οποιαδήποτε στοιχειοθέτηση σε αυτό που αναφέρθηκε ισχυρίζονται ότι έχει προκύψει αυτός ο αριθμός θανάτων για γατιά.» 

Σύμφωνα με τον κ. Πίπη, τα πρόσωπα που προέβησαν σε δηλώσεις για τους σκοπούς τους ρεπορτάζ έχουν επικοινωνήσει με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες υποστηρίζοντας ότι τα όσα είχαν αναφέρει έχουν παρερμηνευθεί. 

«Πρέπει να διευκρινιστεί μιας και διά παντός ότι αυτό που δηλώνεται ως αριθμός θανάτων γατιών από λοιμώδη περιτονίτιδα δεν ευσταθεί και είναι αβάσιμος, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.», πρόσθεσε ο κ. Πίπης 

Επισήμανε ότι περιστατικά της συγκεκριμένης νόσου εντοπίζονται ανά το παγκόσμιο, για να καταλήξει ότι η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση.