Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Μεγάλος είναι ο αριθμός γάτων που πεθαίνουν την τελευταία περίοδο στην Κύπρο. Αιτία είναι η λειμώδης περιτονίτιδα που οφείλεται στον κορωνοϊό της γάτας. Όπως είπε  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου προστασίας και ευημερίας γατών, Ντίνος Αγιομαμίτης, στον Νικήτα Κυριάκου, στην εκπομπή "Μέρα Μεσημέρι", η συγκεκριμένη ασθένεια αποτελεί μια πραγματική μάστιγα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, οι γάτες που υπάρχουν ως κατοικίδια στα σπίτια είναι πιο δύσκολο να κολλήσουν την ασθένεια και έτσι είναι πιο μικρές οι απώλειες γι' αυτές.

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι πολλαπλάσια απ’ ότι το 2021.

Όσον αφορά τα αδέσποτά κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τον αριθμό των θυμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, σύμφωνα με τις μαρτυριές εθελοντών που φροντίζουν τις αδέσποτες γάτες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είδαν ένα σημαντικό αριθμό γάτων να εξαφανίζεται»

Σημείωσε πως η κατάσταση, «αυτή τη στιγμή έχει κάπως σταθεροποιηθεί στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας. Σε εξέλιξη περισσότερο βρίσκεται στην επαρχία της Πάφου όπου άργησε να απλωθεί η επιδημία».

Τι είναι;

Η λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP) είναι μια δυνητικά θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που προκαλείται από ένα στέλεχος του ιού coronavirus (FCoV) που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.

Αυτός ο ιός στην πραγματικότητα μεταφέρεται από γάτα σε γάτα, αν και είναι πολύ πιο διαδεδομένη σε  νοικοκυριά με μεγάλο αριθμό γατών, καταφύγια καθώς και εκτροφεία.

Η μορφή του κορωνοϊού που φέρεται από τις περισσότερες γάτες είναι του εντερικού κορωνοϊού (FECV) η οποία σπάνια προκαλεί ασθένεια από μόνη της.

Η λοιμώδης περιτονίτιδα είναι μια ανοσολογική νόσος που εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό γατών που έχουν μολυνθεί από τον εντερικό κορωνοϊό ο οποίος αποκτά την ικανότητα να μεταλλαχτεί .

Λαμβάνοντας υπόψη πόσες γάτες μεταφέρουν τον κορωνοϊό, είναι ευτυχές το γεγονός ότι η μετάλλαξη συμβαίνει σπάνια.

Σημειώνεται ότι, η ασθένεια δεν μεταφέρεται στους ανθρώπους.