Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γατα γατες

Μια είδηση που αφορά την Κύπρο έφερε στο φως το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και αφορά τη δραματική μείωση του πληθυσμού των γάτων στο νησί μας. Αιτία, είναι η εξάπλωση της λοιμώδης περιτονίτιδας των αιλουροειδών (FIP), που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά μαστίζει της γάτες στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δήλωση του κτηνίατρου Κωστή Λάρκου στο France24. Κάποιοι μάλιστα εξέφρασαν και φόβους ότι οι γάτες της Κύπρου, του νησιού των γάτων, κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πόσο αυτό αληθεύει; 

Ο Ντίνος Αγιομαμήτης Αντιπρόεδρος της Cyprus Voice for Animals, είπε πως το τελευταίο εξάμηνο έχουν χαθεί 300.000 γάτες από την FIP. Επίσης, εκτίμα ότι το ένα τρίτο των γάτων στην Κύπρο έχει υποκύψει στον συγκεκριμένο ιό.

Άνθρωποι που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπα πως πολλές είναι οι γάτες που εξαφανίζονται παρ’ όλα αυτά λίγα είναι τα πτώματα που βρίσκονται αφού οι γάτες όταν αρρωσταίνουν, επιλέγουν την απομόνωση.

Οι γάτες με λοιμώδη περιτονίτιδα έχουν ανάμεσα σε άλλα, συμπτώματα πυρετού, κοιλιακό πρήξιμο, αδυναμίας και κάποιες φορές επιθετικότητα.

Υπάρχουν δύο επιλογές θεραπείας για την FIP. Ένα χάπι κατά του COVID, η μολνουπιραβίρη, το οποίο δεν εγκρίθηκε για χρήση σε ζώα στην Κύπρο. Ένα άλλο δίσκιο που έχει εγκριθεί για εισαγωγή στην Κύπρο, το GS-441524, έχει κόστος από 3.000-7.000 ευρώ.

Διαψεύδουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για το ύψος των θανάτων

Τα στοιχεία που αναφέρει η είδηση του France 24 δεν επιβεβαιώνονται, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Χριστόδουλος Πίπης, διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Λέγοντας ότι τα στοιχεία αυτά είναι στη βάση εικασιών, αφού δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του πληθυσμού των γάτων στο νησί.

Ο κ. Πίπης, είπε επίσης ότι έχουν γίνει προσπάθειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον κτηνιατρικό σύλλογο για εξέταση του ενδεχόμενου παροχής φαρμακευτικής αγωγής, με σκεύασμα θεραπείας για ανθρώπινη χρήση.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι υπερβολικοί οι αριθμοί που αναφέρονται στα δημοσιεύματα και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης των γάτων στην Κύπρο.