Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγροτης

Δέσμη μέτρων για στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών ύψους 330 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν μεταξύ άλλων και τους γεωργούς στην Κύπρο, ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δέσμη μέτρων που είχε αρχικά προταθεί στις 23 Ιουνίου 2023 αφορά γεωργούς από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίοι θα λάβουν πρόσθετη χρηματική ενίσχυση.

Οι γεωργοί από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία θα λάβουν χωριστή στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η δέσμη μέτρων στήριξης εγκρίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι γεωργοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως καταγράφεται σε έκθεση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών της ΕΕ που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Οι γεωργοί της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ ορισμένες τιμές βασικών γεωργικών προϊόντων εξακολουθούν να μειώνονται. Επιπλέον, οι γεωργοί της ΕΕ αντιμετώπισαν ποικίλες και δύσκολες καιρικές συνθήκες την άνοιξη, με αποτέλεσμα να προβλέπεται μείωση των αποδόσεων και χαμηλότερη ποιότητα αρκετών βασικών γεωργικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, η έκθεση καταγράφει πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης, όπως την πτώση των τιμών των λιπασμάτων λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. Επιπλέον, αν και εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το γενικό ποσοστό πληθωρισμού, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στην ΕΕ αρχίζει να σταθεροποιείται.