Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μερική αποκατάσταση του τελούντα επί 25 χρόνια σε αργία, Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, δεν ικανοποίησε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, το οποίο κάνει λόγο για διαιώνιση της αδικίας και της ταπείνωσης ενός ανθρώπου της εκκλησίας.

Με βάση την απόφαση, ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής έχει το δικαίωμα να μετέχει σε ιερές ακολουθίες, όχι όμως ιερά μυστήρια.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Θεολόγος-Κανονολόγος, Αρετή Δημοσθένους, «δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μηνύματα έχω λάβει και τι έχω δει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μαράζωσα.  Ίσως και να μην ήξεραν τι να κάνουν οι Συνοδικοί. Ίσως να φοβούνταν αν τον αποκαταστήσουν ότι θα κάνουν κάτι που δεν θα ήταν αρεστό στην εκκλησία.»

Της δημοσιοποίησης της απόφασης ακολούθησαν ποικίλα σχόλια και δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για επιβολή εν ολίγοις στον Αρχιμανδρίτη του περιεχόμενου της δεύτερης επιστολής που απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο, στην οποία ζήτησε, ότι ακριβώς εντέλει του εδόθη.

Δεν παρενέβη καθοιονδήποτε τρόπο η Ιερά Σύνοδος, διέψευσε κατηγορηματικά μέσω του ΑΝΤ1, ο Εκπρόσωπος της, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου.

Λέγοντας ότι «ο ίδιος το ζήτησε και πήρε αυτό που ήθελε. Να εκτελεί αυτές τις ακολουθίες, όχι τα μυστήρια της εκκλησίας. Να δώσουμε εμπιστοσύνη και στα μέλη της Συνόδου και στον Πρόεδρό της. Πέρασε μια δοκιμασία 25 ετών αλλά τώρα ωρίμασε και σε αυτόν η απόφαση και στα Μέλη της Συνόδου να τον δεχτούν και να γίνει αυτό που έγινε. Έγινε ένα βήμα, όπως είπε και ο ίδιος. Και ως άνθρωπος εκκλησιαστικός που είναι, θα πρέπει να δεχθεί την απόφαση.»

Ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, δηλώνει ικανοποιημένος και δέχεται με ταπεινότητα την απόφαση, επιχειρώντας μάλιστα να κατευνάσει και τις αντιδράσεις που καταγράφονται.