Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε προσωρινά την Τρίτη τον μοναδικό δρόμο που συνδέει την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία, κατηγορώντας το αρμενικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού για λαθρεμπόριο.

Η αρμενική περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εδαφικής διαμάχης για δεκαετίες μεταξύ των αρχαίων εχθρών του Καυκάσου, οι οποίοι έχουν κάνει δύο πολέμους για την ορεινή περιοχή.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κλείσιμο έρχεται ενόψει των συνομιλιών με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο μεταξύ των ηγετών των πρώην σοβιετικών χωρών, και καθώς οι περιφερειακοί μεσολαβητές, η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και η Μόσχα, αποσπώνται από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

«Η διέλευση από το σημείο ελέγχου Λατσίν των κρατικών συνόρων έχει ανασταλεί προσωρινά» εν αναμονή έρευνας για τον Ερυθρό Σταυρό που χρησιμοποιεί τα ιατρικά του οχήματα για «λαθρεμπόριο», ανακοίνωσε την Τρίτη η κρατική συνοριακή υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν.

Ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη αφού ο Ερυθρός Σταυρός απέτυχε «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει παράνομες ενέργειες», όπως το λαθρεμπόριο κινητών τηλεφώνων από την Αρμενία στο Καραμπάχ, χρησιμοποιώντας τα ιατρικά οχήματα της οργάνωσης.

Η Αρμενία προέτρεψε τη διεθνή δράση, αποκαλώντας την κίνηση ως μέρος της πολιτικής του Μπακού για «εθνοκάθαρση».

«Χρειάζονται περισσότερες διεθνείς προσπάθειες και ενέργειες για την άρση» του αποκλεισμού του Καραμπάχ και «για την αποτροπή της εθνοκάθαρσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμενικού Υπουργείου Εξωτερικών, Άνι Μπανταλιάν, σε ανάρτηση στο Twitter.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) με έδρα τη Γενεύη διέψευσε τους ισχυρισμούς του Μπακού, λέγοντας ότι «δεν βρέθηκε μη εξουσιοδοτημένο υλικό σε κανένα όχημα που ανήκει στη ΔΕΕΣ».

«Ωστόσο, λυπούμαστε που εν αγνοία μας τέσσερεις μισθωμένοι οδηγοί προσπάθησαν να μεταφέρουν κάποια εμπορικά αγαθά με τα δικά τους οχήματα, τα οποία έφεραν προσωρινά το έμβλημα της ΔΕΕΣ», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της.

Ανθρωπιστική κρίση

Το Αζερμπαϊτζάν τον Απρίλιο δημιούργησε το συνοριακό σημείο στην είσοδο του διαδρόμου του Λατσίν, εντείνοντας τους ισχυρισμούς από την Αρμενία για «αποκλεισμό» του Καραμπάχ.

Το αρμενικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι το Αζερμπαϊτζάν εμποδίζει την πρόσβαση στο Καραμπάχ, καθώς αυξήθηκε η ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στην ταραχώδη περιοχή.

Η κρατική συνοριακή υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε αρκετές ημέρες αργότερα ότι η κυκλοφορία μέσω του διαδρόμου του Λατσίν - που αστυνομεύεται από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις - ξεκίνησε ξανά.

Οι τελευταίες εξελίξεις ακολούθησαν έναν πολύμηνο αποκλεισμό από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ισχυρίζεται ότι το Ερεβάν προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση και ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων.

Το Αζερμπαϊτζάν επέμεινε εκείνη την εποχή ότι οι μη στρατιωτικές μεταφορές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα μέσω του διαδρόμου του Λατσίν.

«Εθνοκάθαρση»

-------------

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση στο Καραμπάχ έχει επιδεινωθεί δραματικά».

«Οι προμήθειες τροφίμων στο Καραμπάχ έχουν πρακτικά σταματήσει και οι ασθενείς δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται σε νοσοκομεία στην Αρμενία για ιατρική περίθαλψη», είπε.

«Οι ενέργειες του Μπακού αποδεικνύουν ότι το Αζερμπαϊτζάν ακολουθεί μια πολιτική εθνοκάθαρσης στο Καραμπάχ», πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) - το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ - είχε διατάξει το Αζερμπαϊτζάν να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία στον δρόμο.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε τότε ότι ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων» στο Καραμπάχ.