Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, το ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και των άλλων κληρικών και προκρίτων, που απαγχονίστηκαν ή εκτελέστηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου του 1821.

Του μνημόσυνου, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και την πολιτεία εκπροσώπησε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε, υπογράμμισε το διαχρονικό μήνυμα της ημέρας και της θυσίας των Κύπριων πρωτομαρτύρων της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

«Με τη δράση, το αγωνιστικό φρόνημα και την μετέπειτα εθελούσια θυσία του, ως συνεπακόλουθο της αλύγιστης στάσης που τήρησε, αναδείχθηκε σε φωτοδότη της αντίστασης των Κυπρίων», είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Την 9ην Ιουλίου 1821, οι Τούρκοι κατακτητές της Κύπρου, απαγχόνισαν τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, αποκεφάλισαν τους Μητροπολίτες Χρύσανθο Παφου, Μελέτιο Κιτίου, Λαυρέντιο Κυρηνείας και τον Αρχιδιάκονο Μελέτιο. Την επομένη, απαγχόνισαν τον Ηγούμενο της μονής Κύκκου, σφάγιασαν τον ιερομόναχο οικονόμο της Εκκλησίας της Φανερωμένης Λεόντιο και πολλούς άλλους κληρικούς και προκρίτους. Για ένα ολόκληρο μήνα έσφαζαν, βανδάλιζαν, εκδίωκαν. Στόχος τους, ο εκφοβισμός των Ελλήνων της Κύπρου για να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της ελληνικής επανάστασης, Επιδίωξή τους, μάταια όμως, η εκρίζωση, εν καιρώ, κάθε τι ελληνικού από το νησί.