Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκυπριακες περιουσιες
*Φωτογραφία Αρχείου

«Τα λάθη του παρελθόντος θα μας βρουν, και θα τα πληρώσουμε». Έτσι σκιαγραφεί την υπόθεση δικαίωσης του Τ/κ από το Δικαστήριο Λεμεσού ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, την ώρα που άλλες 15 υποθέσεις από τις 100 διεκδίκησης τ/κ περιουσιών, οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Με το βασικό ερώτημα που πλανάται στο δημόσιο διάλογο να είναι το κατά πόσο δημιουργεί προηγούμενο η δικαίωση του Τ/κ, ο κ. Δημητριάδης υπενθυμίζει πως όσοι Τ/κ έφυγαν από την Κύπρο πριν τον «μαύρο» Αύγουστο του 1974, δεν εμπίπτουν στο νόμο του Κηδεμόνα.

«Αυτές οι περιουσίες πρέπει να επιστραφούν, και πρέπει και η κυβέρνηση να πληρώσει τα ενοίκια» σχολίασε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, τονίζοντας ότι είναι με την ίδια λόγικη που και οι Ε/κ ζητούν από την Τουρκία επιστροφή των περιουσιών τους, και τα ενοίκια.

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου, όπου ο εν λόγω Τ/κ με αμερικανική υπηκοότητα, υποχρέωσε την Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο να του επιστρέψει την περιουσία του στη Λεμεσό αλλά και να τον αποζημιώσει επιπλέον με €345.000 για τη χρήση της, ο κ. Δημητριάδης καυτηρίασε διαχρονικά «λάθη» όπως τα χαρακτηρίζει της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον νομικό, ένα από τα λάθη της Δημοκρατίας, είναι ότι μετά την τουρκική εισβολή αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τ/κ περιουσίες, δεν είχε κάνει τις σχετικές απαλλοτριώσεις, και δεν είχε καταθέσει το σχετικό αντίτιμο σε ένα ειδικό ταμείο, ώστε όταν έρθουν οι Τ/κ με μια λύση, να το πάρουν πίσω.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο νόμος του Κηδεμόνα θεσπίστηκε το 1991, ως εκ τούτου για ένα χρονικό διάστημα 17 ετών δεν υπήρχε ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση διαχειριζόταν τις περιουσίες αυτές. «Αυτά τα λάθη θα μας βρούνε και θα τα πληρώσουμε» τονίζει ο κ. Δημητριάδης.

Σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση, λόγω του ότι ο Τ/κ έφυγε για την Αμερική την δεκαετία του 40, πριν ακόμη συσταθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, μεταφράζεται στο ότι ποτέ δεν έγινε Κύπριος, και ως εκ τούτου δεν νομιμοποίητο η Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιεί την περιουσία του κάτω από το νόμο του Κηδεμόνα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής εξέτασε χθες (04/07) τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε για την υπηρεσία διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών για αποπληρωμή της αγωγής.