Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιτροπή Προσφύγων

Τουρκοκύπριος με αμερικανική υπηκοότητα απαιτεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αποζημιώσεις €345.000 για απώλεια χρήσης της περιουσίας του, αλλά και αποδέσμευση της από τη διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, για να του αποδοθεί.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, Γιώργος Ματθαιόπουλος, «υπέβαλε αγωγή κατά του κηδεμόνα, διεκδικώντας αφενός την επιστροφή της περιουσίας του που βρίσκεται στη Λεμεσό και αφετέρου αποζημίωση για την απώλεια της χρήσης του».

Ο Τουρκοκύπριος προχώρησε σε αγωγή το 2013 εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, και το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αποφάσισε να του καταβληθεί το συγκεκριμένο ποσό και του παραδοθεί το συγκεκριμένο τεμάχιο στη Λεμεσό.

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής εξέτασε το πρωί τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε για την υπηρεσία διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών για αποπληρωμή της αγωγής.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκο Κέττηρο, «ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε την Επιτροπή είναι η ύπαρξη παρόμοιων περιπτώσεων και γι’ αυτό ζητήσαμε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να διενεργήσει λεπτομερή έλεγχο, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε τι μπορεί να βρεθεί μπροστά μας, με δεδομένο ότι σε αυτά τα τεμάχια δραστηριοποιούνται ή κατοικούν εκτοπισμένοι».

Στο τεμάχιο έχει ανεγερθεί πρατήριο βενζίνης το οποίο και πληρώνει ενοίκιο στη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι «από αυτή τη βενζίνη το κράτος, ο κηδεμόνας εισέπραξε μέχρι σήμερα €254.000, τούτου γιατί να του δώσουμε €345.000 για τα 5/12. Νομίζω αυτές οι συμφωνίες που έγιναν είναι κομμάτι επιλήψιμες και δεν πρόκειται να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό».

Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, η συγκεκριμένη περιουσία, αποτελεί τα 5/12 τεμαχίου στη Λεμεσό και προέρχεται από τον Τουρκοκύπριο πατέρα του, ο οποίος το 1973 τη μεταβίβασε στο όνομα του. Ενώ να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο ακόμη ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας.