Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βξηκ

Τουρκοκύπριος με αμερικανική υπηκοότητα υποχρέωσε την Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο να του επιστρέψει την περιουσία του στη Λεμεσό αλλά και να τον αποζημιώσει επιπλέον με 345.000 ευρώ για τη χρήση της, μιας και τύγχανε διαχείρισης από το κράτος μέχρι και πρόσφατα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος που ανέδειξε το θέμα, η διαδικασία ξεκίνησε από το 2013 και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στη Βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €345.000, ποσό το οποίο επεδίκασε το Δικαστήριο στον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη, Ορχάν Χουσεΐν Ντερβίς. 

Μιλώντας στην εκπομπή του «ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι», ο Γιώργος Ματθαιόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών ξεκαθάρισε ότι: «πρόκειται για Αμερικάνο υπήκοο ο οποίος μετανάστευσε - εγκατέλειψε την Κύπρο την δεκαετία του 40, πριν την σύσταση της δημοκρατίας, και ως εκ τούτου δεν είναι Κύπριος πολίτης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθει και να διεκδικήσει μέσω δικαστηρίου την περιουσία του.»

Η διαδικασία διεκδίκησης σύμφωνα με τον κ. Ματθαιόπουλο είχε ως εξής: «Υπέβαλε αγωγή κατά του κηδεμόνα, διεκδικώντας αφενός την επιστροφή της περιουσίας του και αφετέρου αποζημίωση για την απώλεια της χρήσης του. Η διαδικασία και η απόφαση ολοκληρώθηκε πέρσι»

 

Γιώργος Ματθαιόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Η αποζημίωση των 345 χιλιάδων θα πληρωθεί από το ταμείο του κηδεμόνα, όχι από τους πολίτες.

Ερωτηθείς για το αν μπορούν να διεκδικούν και άλλοι τέτοιες ή παρόμοιες υποθέσεις, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών ανέφερε ότι παρόμοια περίπτωση ήταν και η υπόθεση Μακένζυ στην οποία εμπλεκόταν και πάλι Αμερικανός υπήκοος.

Ο κ. Ματθαιόπουλος απαντώντας σχετική ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου ανέφερε ότι  η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών δεν μπορεί η υπηρεσία να γνωρίζει πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν, εκτός και αν οι ιδιοκτήτες αποταθούν στο δικαστήριο.