Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υκαν

Διάταγμα οκταήμερης κράτησης του 46χρονου υπόπτου για την υπόθεση εισαγωγής 36 κιλών κάνναβης, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, μετά από αίτημα της Αστυνομίας, για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών. Την υπόθεση διερευνά η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών – ΥΚΑΝ.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του 46χρονου και στην κατάσχεση των 36 κιλών κάνναβης, μετά από διεθνή συνεργασία με τις Αρχές ευρωπαϊκής χώρας, καθώς και με το Τμήμα Τελωνείων.

Η μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών είχε εντοπίστηκε σε δύο ταξιδιωτικές αποσκευές του 46χρονου, ο οποίος ταξίδεψε αεροπορικώς στην Κύπρο, από τρίτη χώρα, με ενδιάμεσο σταθμό χώρα της Ευρώπης, την περασμένη Πέμπτη, 29 Ιουνίου. Κατά το ταξίδι, οι δύο αποσκευές του, μεταφέρθηκαν με ξεχωριστή πτήση στην ίδια χώρα της Ευρώπης, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ξεχωριστή πτήση στην Κύπρο.

Αφού δόθηκε στην Αστυνομία Κύπρου σχετική πληροφορία για την ποσότητα κάνναβης που βρισκόταν εντός των αποσκευών, η ΥΚΑΝ, σε συνεργασία με το Τμήμα Τελωνείων, προχώρησαν στην παραλαβή των δύο αποσκευών με την άφιξη τους στην Κύπρο. Κατά τον έλεγχο στις αποσκευές διαπιστώθηκε ότι αυτές ανήκουν στον 46χρονο ύποπτο.

Λίγο μετά τις 4.30 χθες το απόγευμα, κατά την παραλαβή των αποσκευών από τον 46χρονο ύποπτο, αυτός συνελήφθη από μέλη της ΥΚΑΝ, ενώ ανακρινόμενος από τα μέλη της Αστυνομίας, αυτός φέρεται να ομολόγησε την κατοχή και εισαγωγή της ποσότητας κάνναβης.

Τις εξετάσεις συνεχίζει το Επαρχιακό Κλιμάκιο της ΥΚΑΝ στη Λάρνακα.

Ελεγχόμενη παράδοση αποσκευών

Στον εντοπισμό και στην κατάσχεση συνολικά 36 κιλών κάνναβης από τις αρχές σε αποσκευές που αφίχθηκαν στην Κύπρο από το αεροδρόμιο του Μονάχου και στη σύλληψη του κατόχου τους αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Τελωνείων, σημειώνοντας πως υπήρξε ελεγχόμεν παράδοση των αποσκευών.

Υπογραμμίζει πως "η εν λόγω υπόθεση αναδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Τελωνείων ύστερα από σχετική πληροφορία που διαβίβασαν οι τελωνειακές αρχές της Γερμανίας στο Τμήμα Τελωνείων αναφορικά με εντοπισμό 36Kg κάνναβης μέσα σε 2 αποσκευές που αφίχθηκαν στις 29/6/2023 στο αεροδρόμιο του Μονάχου από τις ΗΠΑ με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο Λάρνακας, σε συντονισμό και συνεργασία με την ΥΚΑΝ, οργανώθηκε ελεγχόμενη παράδοση των αποσκευών με αποτέλεσμα την σύλληψη του αμερικάνικης υπηκοότητας κατόχου τους.

Συγκεκριμένα "ο ύποπτος ταξίδεψε στις 28/6/2023 από τις ΗΠΑ προς Κύπρο μέσω Γερμανίας. Οι αποσκευές του έφτασαν στο Μόναχο με μια μέρα καθυστέρηση στις 29/6/2023 όπου μετά από έλεγχο βρέθηκαν να περιέχουν 36 κιλά κάνναβης. Μετά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αποφασίστηκε να γίνει ελεγχόμενη παράδοση των αποσκευών για να εντοπιστεί ο κάτοχος τους. Χθες 1/7/2023 και ώρα 15:05 οι βαλίτσες αφίχθηκαν με την πτήση LH1768, παραλήφθηκαν από τελωνειακό λειτουργό και κατασχέθηκαν. Ακολούθως οι αποσκευές παραδόθηκαν στην ΥΚΑΝ, η οποία εκτέλεσε την ελεγχόμενη παράδοση και συνέλαβε τον κάτοχο τους", σημειώνεται.