Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται, από το πρωί, στα πρατήρια καθώς οι καταναλωτές θέλησαν να γεμίσουν τα ντεπόζιτα των οχημάτων τους, πριν από τα μεσάνυκτα, οπόταν και αυξάνονται δραματικά οι τιμές των καυσίμων λόγω του τερματισμού της επιδότησης από την κυβέρνηση.

Σε δηλώσει του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης επισήμανε ότι «Μέχρι τα μεσάνυκτα θα έχουν όλοι, γεμισμένα τα ντεπόζιτα τους.»
Όπως αναμένεται, η αύξηση εν μέσω του καλοκαιριού, θα ανέρχεται στα 8,4 σεντ το λίτρο, σε όλα σχεδόν τα είδη καυσίμων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με τον κόσμο να πονοκεφαλιάζει και να οργίζεται.

Αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο τερματισμός της επιδότησης, θα συμπαρασύρει σε αλυσιδωτές αυξήσεις, ως είθισται, δεκάδες άλλες υπηρεσίες και προϊόντα πρώτης ανάγκης, συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, με το κόστος ζωής να παίρνει την ανιούσα και άλλο.

Για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών ξεκαθαρίζει, ότι οι αυξήσεις θα αποτυπωθούν πλήρως στον λογαριασμό της μεθεπόμενης διμηνίας, με το επιπλέον κόστος, να είναι πέραν των εβδομήντα ευρώ, για κάθε νοικοκυριό.

«Ο επόμενος λογαριασμός περιλαμβάνει και Ιούνιο και μέσα του Μάη, οπόταν δεν θα είναι όλη η αύξηση στον επόμενο. Ο μεθεπόμενος λογαριασμός θα είναι καθαρή η αύξηση του ρεύματος, για το μέσο νοικοκυριό 75 ευρώ την διμηνία», τόνισε ο κ. Δρουσιώτης. 

Οι τυχεροί και οι ατύχοι

Στους τυχερούς, πέραν όλων όσοι λαμβάνουν επιδόματα και των οποίων η επιδότηση από το Κράτος θα συνεχιστεί, είναι και οι γεωργοί, αλλά μόνο στο λογαριασμό για τις αντλίες άρδευσης.

«Για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε και αναγνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα στο κόστος άντλησης. Πρέπει να δημιουργηθεί επιτέλους μια ενιαία κατηγορία για χρήση ενέργειας για γεωργικούς σκοπούς», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου.

Από την άλλη, την οργή της για την μη συμπερίληψη οικονομικών κριτηρίων για την εισαγωγή των μονογονεϊκών οικογενειών στις ευάλωτες ομάδες για το ηλεκτρικό ρεύμα, που θα δικαιούνται επιδότησης εξέφρασε η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών Αργεντούλα Ιωάννου. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο 1η Ιουλίου, η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, θα δίνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. 

Οι πολιτικές αντιδράσεις 

Σε γραπτή δήλωση της, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, εκφράζει τη λύπη της, που μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου η κυβέρνηση επέλεξε να διακόψει τα προσωρινά μέτρα στήριξης, πλήττοντας κυρίως τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τη συνέχιση των μέτρων για ακόμη έξι μήνες.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε «Από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ιδίως αυτή την περίοδο, θα πληγούν σημαντικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση ολόκληρη η οικονομία. Θα επέλθει ενδεχομένως και ένα νέο κύμα αυξήσεων σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών.»

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, το υπουργείο Οικονομικών, επαναλαμβάνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης, λήφθηκε μετά την αισθητή μείωση στις τιμές των καυσίμων. Και τονίζει ότι οι επικρίσεις έρχονται σε αντίθεση με βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής, αφού η αναχαίτιση του πληθωρισμού επιτυγχάνεται μέσω υιοθέτησης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Πέραν των τιμών καυσίμων που αναλύονται πιο πάνω, η πολιτική της Κυβέρνησης για μη επέκταση του μέτρου συνάδει με τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και απεξάρτησης της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και στην ενθάρρυνση της χρήσης φιλικότερων προς το περιβάλλον μέσων διακίνησης.

«Δεν θα μας σώσουν τα 8 σεντ»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί, πάντως, η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, όταν ρωτήθηκε για τις ουρές των αυτοκινήτων στα πρατήρια καυσίμων 

Υπουργός Ενέργειας:

Δεν θα μας σώσουν τα 8 σεντ αν βάλουμε σήμερα καύσιμα στο αυτοκίνητό μας.

Στο μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκε ότι σημείωσε σημαντική αύξηση το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου φθάνοντας τα 315 εκατομμύρια ευρώ. Αυξημένο κατά 173,5 εκατομμύρια, το 2022, όταν είχε καταγραφεί πλεόνασμα €141,6 εκ.