Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Ερσίν Τατάρ

Διάφορες οργανώσεις και πολιτικά κόμματα αντέδρασαν στην απόρριψη από τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, της πρότασης για τριμερή συνάντηση που υποβλήθηκε εκ μέρους της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Σιενέρ Ελτζίλ, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Arif Hasan Tahsin, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση επικρίνει μόνο τον Ερσίν Τατάρ και αθωώνει την Τουρκία, η οποία του δίνει εντολές. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει λύση η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως πολιτικό όμηρο και διαπραγματεύεται. Οι πατριώτες που θέλουν λύση θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα εμπόδια στην ενοποίηση του νησιού δεν τα δημιουργεί ο Ερσίν Τατάρ, αλλά η Τουρκία, και θα πρέπει να ενωθούν και να γίνουν άμεσα μέρος των διαπραγματεύσεων για τη λύση».

Η Πρόεδρος της συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS), Σέλμα Εϊλέμ, επέκρινε έντονα την απόρριψη από τον «διορισμένο πρόεδρο», όπως αποκάλεσε τον Ερσίν Τατάρ, και δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για λύση, ειρήνη και ύπαρξη και δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις και παρεμβάσεις. «Για άλλη μια φορά, αυτοί που προσπαθούν να διχάσουν την Κύπρο, αυτοί που δημιουργούν και επωφελούνται από αυτή τη σάπια τάξη πραγμάτων έγιναν μάρτυρες των μαριονετών που διόρισαν για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους", ανέφερε.

Ο Μουράτ Κανατλί, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (ΚΝΚ) είπε ότι ενώ ο Ερσίν Τατάρ βρισκόταν στη Γκάμπια, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, έβγαζε «χαριτωμένες» φωτογραφίες με την κ. Ολγκίν και ανέθεσε το έργο του σαμποτάζ της διαπραγματευτικής διαδικασίας στον εντολοδόχο του, Ερσίν Τατάρ. «Κανείς δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι ο Ερσίν Τατάρ, τον οποίο πήρε από το χέρι πριν λίγες ημέρες και τον ταξίδεψε στην Γκάμπια, σαμποτάρισε τις συνομιλίες από μόνος του. Η Τουρκία σηκώνει ψηλά τα χέρια στις διαπραγματεύσεις. Είναι βέβαιο ότι όλοι καταλαβαίνουν ξεκάθαρα ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους».

Ο ΓΓ του ΡΤΚ Ασίμ Ακανσόι ανέφερε ότι με τη στάση του ο Ερσίν Τατάρ ενίσχυσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν από τους κύριους συντελεστές της κατάρρευσης του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων στη διεθνή διάσκεψη του Κραν Μοντανά».

Υποστήριξε ότι ο κ. Τατάρ άφησε τους Τουρκοκύπριους χωρίς εκπροσώπηση, και επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί λύση και να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα στο νησί, χωρίς την εγκαθίδρυση διαλόγου, χωρίς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς πολυμερείς επαφές και χωρίς να βοηθήσουν την κ. Ολγκίν να οικοδομήσει αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Στήριξη από τη δεξιά

Ο ΓΓ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κατέβαλε μια ρεαλιστική διπλωματική προσπάθεια για να προσελκύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη στο σωστό έδαφος για μια διαρκή συμφωνία.

«Η κυριαρχία μας πρέπει να αναγνωριστεί. Διεκδικούμε ένα κατοχυρωμένο φυσικό δικαίωμα, δεν είμαστε μειονότητα. Αδιάλλακτη είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία απορρίπτει όλα τα σχέδια του ΟΗΕ, επιβάλλει την απομόνωση του λαού μας στον αθλητισμό, την πολιτική και την οικονομία, δεν βλέπει τους Τουρκοκύπριους ως κυρίαρχο ισότιμο μέρος, προσπαθεί να εξαλείψει τις ουσιαστικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας και θέλει το ένα τρίτο του εδάφους της 'τδβκ', συμπεριλαμβανομένων της Μόρφου και των Βαρωσίων. Είναι λάθος να μην το βλέπουμε αυτό και να προσπαθούμε να κατηγορήσουμε την τουρκική πλευρά», ισχυρίστηκε.

Σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε ότι «ο τουρκοκυπριακός 'λαός' δεν είναι μειονότητα, όπως ισχυρίζεται και προσπαθεί να τον κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά», και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον ΟΗΕ «να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού 'λαού' και να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του».

Υποστήριξε επίσης ότι το ΡΤΚ κάνει λάθος εκτίμηση.

Ο Φικρί Ατάογλου ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) και «υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος» κάλεσε την κ. Ολγκίν να μην ακολουθήσει «τον λάθος δρόμο». Όπως ανέφερε, πρέπει να λάβει υπόψη τη θέση που προβάλλεται από τον Τατάρ και την Τουρκία και «να μην παρεκκλίνει από τα λάθος μονοπάτια», κατά την έκφρασή του.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική της λύσης των δύο κρατών, η οποία υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του λαού μας και τη μητέρα πατρίδα μας Τουρκία και έχει γίνει εθνική πολιτική. Η έναρξη μιας νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και χωρίς να αποκαλυφθεί συγκεκριμένα ότι το διεθνές καθεστώς της 'τδβκ' εξισώνεται με το ελληνοκυπριακό κράτος δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από χάσιμο χρόνου», υποστήριξε.

Το μέρος που πρέπει να πιεστεί και να οδηγηθεί στο σωστό δρόμο είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, η οποία έχει απορρίψει όλες τις δυνατότητες συμφωνίας που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να μην αποδέχεται «την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο».

Ο Ερχάν Αρικλί, Πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης (ΚΑ) δήλωσε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η κ. Ολγκίν είναι να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι κυρίαρχος λαός και να συμβάλει στο να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα συμφωνήσει σε μια διευθέτηση χωρίς τη διασφάλιση ισότιμου καθεστώτος μεταξύ των δύο κρατών της Κύπρου».

Υποστήριξε ότι ήταν "σοβαρό λάθος της κ. Ολγκίν να καλέσει τον Τατάρ να ακούσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποφεύγοντας να δει την πραγματικότητα στην Κύπρο και την κάλεσε να έρθει στο σωστό δρόμο το συντομότερο δυνατό».