Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αποφαση δικαστηριου

Το Εφετείο μείωσε κατά έξι μήνες ποινή 3,5 ετών, που είχε επιβάλει το Πρωτόδικο Δικαστήριο σε άνδρα, ο οποίος καταδικάστηκε για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού και άσεμνης επίθεσης. Ο άνδρας είχε κριθεί ένοχος για αδικήματα κατά των δύο ανήλικων παιδιών της συζύγου του από προηγούμενο γάμο, γεννηθείσες περί τον Οκτώβριο του 2006 και Φεβρουάριο του 2005. 

Σύμφωνα με το Εφετείο, η απόφαση του οποίου ήταν ομόφωνη, κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων ο Εφεσείων ήταν παντρεμένος με τη μητέρα των ανηλίκων, με την οποία απέκτησαν ένα παιδί και συζούσαν όλοι μαζί στην οικογενειακή κατοικία από το 2016. 

Τι αποφάσισε το πρωτόδικο δικαστήριο

Ο Εφεσείων κρίθηκε ένοχος μετά από ακροαματική διαδικασία σε δυο κατηγορίες (1η και 5η) αφορώσες αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού κατά παράβαση του Άρθρου 6(4)(α) του περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου του 2014 (91(Ι)/2014), και άλλες δυο κατηγορίες (2η και 6η) για αδικήματα άσεμνης επίθεσης κατά παράβαση του Άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, και του Άρθρου 4(1)(2)(α) του περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου του 2000 (Ν.119(I)/2000).

Εξάλλου, οι κατηγορίες 3 και 4 για σεξουαλική κακοποίηση και άσεμνη επίθεση κρίθηκαν από το Δικαστήριο ότι ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία, λόγω των λεπτομερειών αδικημάτων επί του κατηγορητηρίου και αντικαταστάθηκαν με τις κατηγορίες 5 και 6 αντίστοιχα, με προσθήκη νέων λεπτομερειών βάσει του Άρθρου 85(4) του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, στις οποίες επίσης υπήρξε καταδίκη. Διευκρινίζεται ότι η αντικατάσταση των εν λόγω κατηγοριών δεν αποτέλεσε αντικείμενο της έφεσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του πρωτόδικου Δικαστηρίου τα αδικήματα κατά του πρώτου κοριτσιού διαπράχθηκαν στις 17.11.2020, όταν το θύμα βρισκόταν σε ηλικία 14 ετών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου ο Εφεσείων εισήλθε αργά το βράδυ στο δωμάτιο της ανήλικης, φορώντας μόνο το εσώρουχο του και της ζήτησε να του κάνει μασάζ, το οποίο η ανήλικη έπραξε για λίγο. Ακολούθως, ο Εφεσείων της είπε να ξαπλώσει μπρούμυτα και «αφού κάθισε στα οπίσθια της, της έβγαλε τη φανέλα και το στηθόδεσμο και της έγλειψε την πλάτη».

Η ανήλικη του είπε ότι δεν ήθελε άλλο και τότε ο Εφεσείων έφυγε από το δωμάτιο, λέγοντας της να μην αποκαλύψει τι έγινε στη μητέρα της.

Τα δε αδικήματα κατά του άλλου κοριτσιού διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 1.1.2018 και 31.7.2020, σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις στις οποίες ο Εφεσείων «την αγκάλιαζε σφικτά, αγγίζοντας την παράλληλα σε διάφορα μέρη του σώματος της, κυρίως πάνω από τον κόκκυγα και στα πλαϊνά της κοιλιάς της».  

Για τη σεξουαλική κακοποίηση και άσεμνη επίθεση κατά του πρώτου κοριτσιού επιβλήθηκαν στον Εφεσείοντα ποινές φυλάκισης 3,5 ετών και 18 μηνών αντίστοιχα, ενώ για τα αδικήματα κατά του δεύτερου επιβλήθηκαν ποινές 2 ετών και 18 μηνών αντίστοιχα. 

Οι λόγοι της έφεσης και η απόφαση του Εφετείου 

Η παρούσα έφεση στρεφόταν κατά της καταδίκης και ποινής, με τους λόγους έφεσης κατά της καταδίκης να αφορούν στην εσφαλμένη αξιολόγηση της μαρτυρίας των δυο ανηλίκων, της μητέρας και πατέρα τους, καθώς και της κλινικής ψυχολόγου, στην εσφαλμένη άσκηση της διακριτικής εξουσίας του Δικαστηρίου να μην επανακαλέσει τις παραπονούμενες, στη μη απόσειση του αποδεικτικού βάρους, για την απόδειξη των συστατικών στοιχείων των υπό κατηγορία αδικημάτων, στην εσφαλμένη καταδίκη στην απουσία ενισχυτικής μαρτυρίας και στην ουσιώδη πλημμελή απονομή της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Εφετείο, με τρείς λόγους έφεσης οι επιβληθείσες ποινές προσβλήθηκαν ως «έκδηλα υπερβολικές», ενώ με ξεχωριστό λόγο έφεσης προσβάλλεται το ότι η ποινή φυλάκισης δεν μειώθηκε για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός, για το οποίο τελούσε υπό κράτηση και των τεσσάρων μηνών που ήταν ελεύθερος υπό όρους με κατ’ οίκον ηλεκτρονική παρακολούθηση. 

Το Εφετείο έκρινε ότι η επιβληθείσα ποινή των 3,5 ετών θα πρέπει να μειωθεί κατά 6 μήνες και ως εκ τούτου η ποινή φυλάκισης των 3,5 ετών στην 1η κατηγορία παραμερίστηκε και αντικαταστάθηκε με ποινή φυλάκισης 3 ετών. 

Όπως σημειώνει στην απόφασή του το Εφετείο «το εν λόγω σφάλμα αρχής δεν εκτείνεται στην επιβληθείσα ποινή των 18 μηνών στο αδίκημα της άσεμνης επίθεσης, καθότι ο εν λόγω επιβαρυντικός παράγοντας δεν εμπεριέχεται στα συστατικά στοιχεία του αδικήματος».

«Η εν λόγω ποινή βρίσκεται εντός του ορθού νομικού πλαισίου και δεν συντρέχει λόγος επέμβασης», αναφέρει το Εφετείο. 

Εν τω μεταξύ, η  έφεση κατά της καταδίκης του Εφεσείοντος στις κατηγορίες 1 και 2 απορρίφθηκε, ενώ η έφεση κατά της ποινής επιτυγχάνει μερικώς και η ποινή αντικαθίσταται με ποινή φυλάκισης 3 ετών. 

Την ίδια στιγμή, η έφεση κατά της καταδίκης στις κατηγορίες 5 και 6 επιτυγχάνει, σύμφωνα με το Εφετείο, ενώ η καταδίκη και επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται.