Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυβερνοεπίθεση

Ομολογία σοκ. Η Δημοκρατία, δεν διαθέτει ακόμα τους ειδικούς, με τις γνώσεις να εντοπίζουν τις «τρύπες» στα ηλεκτρονικά συστήματα και να είναι σε θέση να προστατεύουν την εθνική ασφάλεια με επάρκεια, από τις κυβερνοεπιθέσεις στις διαδικτυακές πύλες των οργανισμών του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παραδέχεται ο υφυπουργός Έρευνας Τεχνολογίας και ψηφιακής πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρία.

Ο Υφυπουργός, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, μέρος της οποίας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ανέφερε ότι προωθείται η υλοποίηση 13 πυλώνων για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, μεταξύ αυτών, και της πρόσληψης των απαιτούμενων ειδικών.

Υφυπουργός Έρευνας – Φίλιππος Χατζηζαχαρίου 

«Αυτοί είναι που έχουν την τεχνογνωσία, αυτοί ξέρουν τι κάνουν, αυτοί ξέρουν πως διεισδύει ένας χάκερ μέσα στα συστήματα, βρίσκει τα κενά κ.ο.κ. εν τούτους τους ανθρώπους που θέλουμε. Και για αυτόν τον λόγο είναι, ένας από τους 13 πυλώνες. Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, θα προσπαθούμε να καλύπτουμε τα νώτα μας».

Η συζήτηση ήταν ανοιχτή, όμως όταν το θέμα άγγιξε τις αδυναμίες του συστήματος, οι βουλευτές αποφάσισαν να κλείσουν τη συνεδρίαση. Όπως είπε αμέσως μετά ο υφυπουργός, τονίζοντας εμφαντικά και την παρουσία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν πληρώθηκαν λύτρα για τις επιθέσεις στις διαδικτυακές πύλες των οργανισμών του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ξεκαθάρισε πως δεν κατάφεραν να κλέψουν δεδομένα από την επίθεση στο Κτηματολόγιο, αντιθέτως στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έγινε κλοπή δεδομένων.

Απροσδιόριστο κόστος 

Παρότι δεν πληρώθηκαν λύτρα, το κόστος από τις συνέπειες των κυβερνοεπιθέσεων, είναι απροσδιόριστο. Όπως είπε, ο βοηθός Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Πέτρος Γαλίδης: στην Αρχή ψηφιακής ασφάλειας το κόστος ήταν 170 χιλιάδες ευρώ, στο ανοικτό πανεπιστήμιο 105 χιλιάδες και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 82 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά στο Κτηματολόγιο

Ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι η επίθεση στο Κτηματολόγιο ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα και το «κτύπημα» ήταν, κατά την αναφορά του, τεράστιο.

Χρύσης Παντελίδης – Προεδρεύων Επιτροπής Ελέγχου 

«Οι κυβερνοεπιθέσεις συνθέτουν μια σύγχρονη, διαρκή και αόρατη απειλή για όλα τα κράτη. Η χρηματοδότηση για σκοπούς ασφάλειας είναι επένδυση, όχι έξοδο».

Βουλευτές όλων των κομμάτων, κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην λήψη μέτρων. Ενώ το ΑΚΕΛ επέκρινε τη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ότι μετά την κυβερνο-επίθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2018, έλαβε αποφάσεις που δεν υλοποίησε ποτέ.

Σάββια Ορφανίδου – Βπυλευτής ΔΗΣΥ 

«Είναι θέμα ύψιστης ασφάλειας του Κράτους και θα πρέπει. (18.22-  Να θωρακίσουν τα συστήματα μας έναντι των επιθέσεων και να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη».

Χρίστος Χριστοφίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ 

«Η ψηφιακή ασφάλεια, είναι εθνική ασφάλεια. Οι τελευταίες επιθέσεις έχουν αποδείξει ότι δεν είμαστε έτοιμοι στα θέματα ψηφιακής ασφάλειας».

Αλέκος Τρυφωνίδης – Βουλευτής ΔΗΠΑ 

«Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα, να εδόθησαν ή να δοθούν λύτρα».

Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση των server από το Υπουργείο Οικονομικών σε υποστατικά της CYTA.