Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Αρνητική απάντηση εισέπραξε από το Υπουργείο Υγείας η οικογένεια του μικρού Αντώνη, η ιστορία του οποίου είχε συγκινήσει και συνεχίζει να συγκινεί ολόκληρη την Κύπρο, στο αίτημα να έχει συνοδό σε θερινό σχολείο.  Το γεγονός γνωστοποίησε με ανάρτηση του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.  «Δεν μπορούμε να δώσουμε νοσηλεύτρια λόγω αδειών», ήταν η απάντηση της Υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, αναφορικά με την μη παραχώρηση συνοδού στον μικρό Αντώνη. Η Υπουργός επικαλέστηκε «σοβαρή έλλειψη» στον κατάλογο των νοσηλευτών, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως εξήγησε οι συγκεκριμένοι νοσηλευτές, που συνοδεύουν παιδιά, εντάσσονται στη λίστα των νοσηλευτών γενικότερα, οι οποίοι αναλαμβάνουν ευθύνες, όταν οι διάφοροι νοσηλευτές σε δημόσια νοσηλευτήρια πηγαίνουν σε διακοπές.

«Υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη σε αυτόν τον κατάλογο», τόνισε η Υπουργός Υγείας, η οποία ανέφερε ότι «ήδη ο κατάλογος είναι πολύ περιορισμένος».

Είπε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για ένα αίτημα μεμονωμένο, τονίζοντας πως αν δινόταν βοήθεια σε αυτή την οικογένεια, θα έπρεπε να διδόταν και σε άλλες που έχουν κάνει αιτήσεις.

Ανέφερε πως επιθυμία του Υπουργείου της είναι να διδόταν νοσηλευτής στο παιδάκι και να παρίσταται στο θερινό σχολείο, ωστόσο, σημείωσε πως «η έλλειψη νοσηλευτών μας δημιουργεί θέματα».

«Δεν είναι η μόνη οικογένεια που αιτείται. Αν δώσουμε σε μια οικογένεια θα πρέπει να δώσουμε σε όλες τις οικογένειες, για τις οποίες υπάρχουν αιτήσεις και είναι αρκετές. Από ένα κατάλογο νοσηλευτών πολύ περιορισμένο, που πρέπει να αντικαθιστά νοσηλευτές που πάνε διακοπές και τα οποία πρέπει να ενισχύσουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα ΤΑΕΠ τις θερινές περιόδους, που έχουμε αυξημένο αριθμό περιστατικών, λόγω και του τουρισμού, αλλά και άλλες κλινικές», είπε η κ. Κανάρη.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι από τον Σεπτέμβριο, όπως και κάθε χρόνο, δίνεται  νοσηλευτής σε αυτό το παιδάκι και σε όλα τα παιδιά, που έχουν τέτοιου είδους προβλήματα, ώστε να συνοδεύονται κανονικά στα σχολεία τους.   

 

 

Ανδρέας Αποστόλου: H απάντηση της Υπουργού είναι ντροπή για την Κυπριακή Δημοκρατία

«Αυτή η απάντηση της Υπουργού είναι ντροπή για την Κυπριακή Δημοκρατία », ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του αναφορικά με την αρνητική απάντηση που έλαβε η οικογένεια του μικρού Αντώνη.

Ο κ. Αποστόλου έγειρε ορισμένα ερωτήματα, «τι σημαίνει ότι επειδή έχουμε πολλά αιτήματα δεν μπορούμε να δώσουμε σε ένα ; Δηλαδή αν έχει παιδιά που πραγματικά δικαιούνται μετά από αξιολόγηση νοσηλευτική φροντίδα και στήριξη για να μπορούν να φοιτούν στα σχολεία ποια είναι η απάντηση αυτής της πολιτείας ότι πρέπει να μείνουν κλεισμένα σπίτι ;»

Όπως ανέφερε ο μικρός Αντώνης πιστοποιημένα και μέσα από ιατρικές εκθέσεις χρειάζεται νοσηλεύτρια συνοδό και «η Υπουργός αυτή την στιγμή απαντά σε μια οικογένεια ότι το παιδί σας πρέπει να είναι κλειστό στο σπίτι και να μην πάει στο θερινό σχολείο».

Μάλιστα επισήμανε ότι με φόντο αυτό το ζήτημα ο ίδιος επισκέφθηκε την Υπουργό στο γραφείο της από τον Μάιο και όπως είπε ο κ. Αποστόλου η Υπουργός  δεν θέλησε να γίνει η συνάντηση με τους γονείς για να βρεθεί μια λύση.

Η ιστορία του μικρού μαχητή συγκίνησε όλη την Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι ο μικρός μαχητής της ζωής, αφού έλαβε τη γονιδιακή θεραπεία στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, αλλά και όλες τις ενδεδειγμένες εξετάσεις που ακολούθησαν, επέστρεψε στην Κύπρο το 2019. Ο μικρός Αντώνης παρά τα προβλήματα υγείας του και την αναπηρία του  συμμετέχει κανονικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο Αλάμπρας και η αναπηρία του δεν είναι εμπόδιο να φοιτά όπως τα υπόλοιπα παιδιά. 

Μετά από μάχες της οικογένειας το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε όπως ο μικρός Αντώνης έχει συνοδό νοσηλεύτρια κατά τη διάρκεια της φοίτησης του. Ο Αντώνης και η οικογένεια του αποφάσισαν όπως φοιτήσει σε θερινό σχολείο κατά τον μήνα Ιούλιο για να συνεχίσει τη φοίτηση και το παιχνίδι με τους φίλους και τις φίλες του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, η Υπουργός Υγείας αρνήθηκε την απόσπαση, κατά τον μήνα Ιούλιο, της νοσηλεύτριας που συνοδεύει τον Αντώνη με αποτέλεσμα να στερηθεί τη φοίτηση του, επικαλούμενη ότι δεν μπορουν να ικανοποιήσουν το αίτημα της οικογένειας λόγω αδειών των νοσηλευτών. 

Πατέρας μικρού Αντώνη: Ή θα αφήσουμε το παιδί στο σπίτι ή θα το συνοδεύει η μητέρα του

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο πατέρας του μικρού Αντώνη, Χρίστος Ανδρέου εξέφρασε τους προβληματισμούς του μετά και την αρνητική απάντηση του Υπουργείου Υγείας στο αίτημα τους για συνοδό.

«Δύο εναλλακτικές έχουμε ως οικογένεια είτε θα κλείσουμε το παιδί στο σπίτι είτε θα πάει το παιδί στο θερινό σχολείο και στις δύο αυτές περιπτώσεις θα συνοδεύεται από την μητέρα του με ότι αυτό εξυπακούεται απώλεια εργασίας και απώλεια εισοδημάτων, αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής του παιδιού», επισήμανε ο πατέρας του.

Καθημερινά βελτιώνεται ο μικρός μαχητής

Όπως είπε ο πατέρας του μικρού, ο μικρός μαχητής είναι 6 ετών και καθημερινά βελτιώνεται και κερδίζει μικρούς και μεγάλους στόχους.  «Οι θεράποντες ιατροί μας λένε τα καλύτερα ωστόσο το παιδί χρίζει επιτήρησης και φροντίδας από νοσηλευτικό προσωπικό τις ώρες που λείπουν οι γονείς.»

Δείτε την ανάρτηση του Βουλευτή που αποκάλυψε το ζήτημα με το συνοδό:

Ανάκληση απόφασης ζητούν ΠαΣΣΠ - ΟΣΑΚ

Να ανακαλέσει την απαράδεχτη, όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση,  ζητούν από το Υπουργείο Υγείας η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση σημειώνουν πως «θεωρούμε  τουλάχιστον προσβλητικό, εν έτει 2023, ένα ευρωπαϊκό κράτος να αποκόπτει την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κοινωνική ενσωμάτωση και την συμπερίληψη ενός 5χρονου παιδιού με αναπηρία επικαλούμενο γελοίες δικαιολογίες».

Οι οργανωμένοι ασθενείς ζητούν επίσης από τα αρμόδια Υπουργεία να μεριμνήσουν ώστε να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών με αναπηρίες να συμμετέχουν στα θερινά σχολεία, παρέχοντας τους όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και στήριξη.