Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η διάγνωση ότι σαραντάχρονη πάσχει από μεταστατικό καρκίνο, που αποδείχθηκε ότι βασίστηκε σε βιοψία άλλου ασθενούς, είχε γίνει πριν από τέσσερις και πλέον μήνες.

Η απίστευτη υπόθεση ήρθε στο φως σήμερα από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αφού η σαραντάχρονη ανακάλυψε την αλήθεια και προχώρησε σε καταγγελία, με το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου να δίνει εξηγήσεις και το Υπουργείο Υγείας να τίθεται σε κινητοποίηση, θεωρώντας την καταγγελία ως ιδιαιτέρως σοβαρή.

Σε παρέμβαση του στο «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος του Ογκολογικού Κέντρου, Πάνος Εργατούδης, ανέφερε πως έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός, καθώς η ιατρική ομάδα του Κέντρου γνώριζε για το λάθος.

Ο Διευθυντής του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, Πάνος Εργατούδης, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ανέφερε «Διερευνά όλη τη διαδικασία, στάδιο προς στάδιο. Οι διαδικασίες που έχουμε είναι καταγραμμένες και τηρούνται για κάθε βιοψία που λαμβάνεται από το Ογκολογικό και για κάθε διαδικασία.»

Την άμεση διερεύνηση των γεγονότων διέταξε και η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Η Υπουργός Υγείας, με τη σειρά της τόνισε ότι «Σήμερα το πρωί ζήτησα από τον ΟΚΥπΥ τη διερεύνηση αυτού του θέματος και την απάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα και τι έγινε με το άλλο άτομο επίσης που δεν έτυχε της σωστής διάγνωσης και παρακολούθησης.»

Μαρτύριο ήταν η ζωή της σαραντάχρονης αλλά και της οικογένειας της για περισσότερους από τέσσερις μήνες, και οι αμφιβολίες της ήταν αυτές που την οδήγησαν να αναζητήσει και να βρει την αλήθεια, ότι δηλαδή το αποτέλεσμα της βιοψίας δεν αφορούσε την ίδια αλλά άλλο ασθενή.

Σύμφωνα με τα υποστηρίζει ο δικηγόρος της σαραντάχρονης, σε επιστολή την οποία έφερε στο φως ο «Φιλελεύθερος», την ενημέρωσαν πως πάσχει από μεταστατικό καρκίνο με προσδόκιμο ζωής τους έξι μήνες.

Ξεκίνησε ο γολγοθάς

Ο Γολγοθάς της άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν παραπέμφθηκε από τον ιατρό της στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου ώστε να δώσει δείγμα για βιοψία.

Το δείγμα στάλθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για επιστημονικές εξετάσεις.

Κάτι φαίνεται πως πήγε λάθος, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, και είκοσι ημέρες αργότερα ενημερώθηκε πως πάσχει από μεταστατικό καρκίνο.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος της παραπονούμενης, είχε διευθετηθεί και ραντεβού για να αρχίσει κύκλο χημειοθεραπειών, «στον οποίο όμως δεν συμμετείχε λόγω του ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε λάβει τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων DNA επί του συγκεκριμένου δείγματος βιοψίας, που καταδείκνυε ότι δεν ανήκε σε αυτήν, αλλά σε άλλο άτομο», τόνισε ο δικηγόρος της παραπονούμενης.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου, Πάνος Εργατούδης, την συγκεκριμένη ημέρα είχαν γίνει δύο βιοψίες.

«Το άλλο άτομο κατά μεγάλη πιθανότητα, η διάγνωση δεν καταδείκνυε αυτό το οποίο έγραφε ... άρα έγινε επανάληψη της βιοψίας στο δεύτερο άτομο που πολύ πιθανό να είναι δική του η βιοψία και το άτομο αυτό παίρνει ήδη θεραπεία», επισήμανε ο Διευθυντής του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου.

Ο δικηγόρος της σαραντάχρονης απέστειλε επιστολή προς το Ογκολογικό Κέντρο και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ζητώντας απαντήσεις, και αποσκοπώντας να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.