Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σδ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με ανακοίνωσή του, καλεί τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών να ανακαλέσει την εξαγγελθείσα του διαμαρτυρία για την Πέμπτη και να προσέλθει σε διάλογο.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι κατά τα τελευταία 4 χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ ο Οργανισμός έχει δώσει «απτά δείγματα γραφής» για τη διάθεση συνεργασίας με όλους τους παρόχους καθώς και για τον παραγωγικό τρόπο διαβούλευσης με τους Συλλόγους των επαγγελματιών υγείας.

Ο ΟΑΥ σημειώνει ότι ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών επέλεξε «τον δρόμο της αντιπαράθεσης, προτάσσοντας την ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, χωρίς να δεσμεύεται όμως για συνεργασία και για ταυτόχρονη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα διασφαλίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες φυσιοθεραπείας στους δικαιούχους, των οποίων η κατάσταση υγείας εντάσσεται σε αυτές που το ΓεΣΥ καλύπτει».

Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός, μελετώντας τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του διαπίστωσε ότι η αύξηση των αναγκών σε υπηρεσίες φυσιοθεραπείας κατά τους τελευταίους μήνες προκύπτει από καταστάσεις υγείας οι οποίες «χρήζουν περαιτέρω ελέγχου και εφαρμογής μέτρων».

Ο Οργανισμός, σημειώνεται, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με χρόνια νευρολογικά προβλήματα, καθώς και των δικαιούχων που υποβάλλονται σε μυοσκελετικά χειρουργεία «προχώρησε ήδη σε προσαρμογή του προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών των εν λόγω περιστατικών. Παράλληλα», προστίθεται, «δεσμεύτηκε όπως προχωρήσει σε περαιτέρω προσαρμογή του προϋπολογισμού των υπηρεσιών φυσιοθεραπείας, σε περίπτωση που οι ανάγκες των υπό αναφορά ασθενών ξεπεράσουν τις προβλεπόμενες».

Ενόψει των πιο πάνω, σημειώνεται, «για ακόμη μία φόρα ο Οργανισμός καλεί τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών να ανακαλέσει την εξαγγελθείσα διαμαρτυρία».

Ο Οργανισμός «επαναλαμβάνει, τη διάθεσή του να διαβουλευτεί με τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών και καλεί τους εκπροσώπους του να προσέλθουν σε διάλογο ως ο μόνος τρόπος αναχαίτισης των προκλήσεων που παρουσιάζονται, σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ».

Τέλος, τονίζεται ότι μοναδική έγνοια του Οργανισμού είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας αλλά συγχρόνως και η ορθολογιστική διαχείριση και προάσπιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Έκκληση ΟΣΑΚ σε φυσιοθεραπευτές-ΟΑΥ να προχωρήσουν σε διάλογο

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με ανακοίνωση της, καλεί τόσο τον ΟΑΥ όσο και τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών να «θέσουν πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον του ασθενή» και να προχωρήσουν σε διάλογο ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Η ΟΣΑΚ, σημειώνει ότι παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.

«Θεωρούμε ότι οι δύο πλευρές έχουν υποχρέωση έναντι των ασθενών να προχωρήσουν σε μεταξύ τους διάλογο με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δικαιούχων του ΓεΣΥ», προσθέτει.

Θέση της ΟΣΑΚ, σημειώνεται, είναι ότι οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας πρέπει να προσφέρονται στους ασθενείς που τις χρειάζονται, μακριά όμως από καταχρήσεις και άσκοπή χρήση του Σύστηματος η οποία οδηγεί στην πτώση της τιμής μονάδας στη βάση της οποίας αποζημιώνονται οι φυσιοθεραπευτές.

Εάν στο σύστημα παρατηρούνται καταχρήσεις, αναφέρεται, ο ΟΑΥ οφείλει να τις εντοπίσει και να επιβάλει τιμωρία σε αυτούς που καταχρώνται του ΓεΣΥ.

«Οι αυξημένες παραπομπές ασθενών σε φυσιοθεραπεία, όταν αυτές δεν είναι τεκμηριωμένες από τον γιατρό, αναπόφευκτα επηρεάζουν και το ύψος της αποζημίωσης των φυσιοθεραπευτών. Εάν όντως παρατηρείται υπερβολικός αριθμός παραπομπών, ο ΟΑΥ οφείλει να θέσει τα όρια του», επισημαίνεται.

Από την άλλη, η ΟΣΑΚ αναφέρει πως θεωρεί ότι καμία διαφωνία δεν μπορεί να γεφυρωθεί εάν δεν διεξαχθεί σωστός και εποικοδομητικός διάλογος.

«Η μη διεξαγωγή διαλόγου και η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών οδηγεί σε αφάνταστη ταλαιπωρία των ασθενών αφού οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην όποια θεραπεία ακολουθούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΟΣΑΚ καλεί τόσο τον ΟΑΥ όσο και τους επαγγελματίες να θέσουν πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον του ασθενή και να προχωρήσουν σε διάλογο ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Οι δογματικές τοποθετήσεις είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά, μόνο αρνητικά επηρεάζουν τους  κύπριους ασθενείς αφού απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα, καταλήγει.