Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

Ψάχνουν μέση λύση για το δικοινοτικό έργο επεξεργασίας λυμάτων στην Μια Μηλιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως είχε αναφερθεί σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, κίνδυνο παράλυσης αντιμετωπίζει το δικοινοτικό εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στην Μια Μηλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει καταβάλει εδώ και χρόνια το ποσοστό 30% του κόστους που της αναλογεί, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά που καταβάλλει χωρίς καθυστέρηση το δικό της αναλογικό ποσοστό 70% προς τη διαχειρίστρια εταιρεία. 

Ως αποτέλεσμα αυτού, το χρέος προς τη διαχειρίστρια Γερμανική εταιρεία, WTE Wassertechnick, έχει ανέλθει στα 11 εκατομμύρια ευρώ και το πρόβλημα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο μιας και το συμβόλαιο της εν λόγω εταιρείας, λήγει στις 30 Ιουνίου.

Παρέμβαση της Κομισιόν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Κομισιόν έχει παρέμβει τόσο προς την τοπική κοινότητα κατεχόμενης Λευκωσίας, όσο και προς την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, ζητώντας να καταβάλουν με δόσεις το κόστος που τους αναλογεί για τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς όμως κανέναν αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Από την πλευρά της, η ελληνοκυπριακή πλευρά ενώ καταβάλλει χωρίς καθυστέρηση το δικό της αναλογικό ποσοστό, ανησυχεί, δεδομένου ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η Λευκωσία να μείνει χωρίς επεξεργασία λυμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Δήμαρχος της Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιώρκατζης, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τα πιο πάνω στοιχεία τονίζοντας ότι εδώ και χρόνια στα κατεχόμενα διανύουν μια περίοδο κρίσης καθώς τελευταία αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Λήγει το συμβόλαιο

«Το κύριο πρόβλημα εμφανίζεται στο γεγονός ότι λήγει το συμβόλαιο της διαχειρίστριας εταιρείας στις 30 Ιουνίου και καλούμαστε να αποφασίσουμε για την συνέχιση της διαχείρισης της συγκεκριμένης εταιρείας με την οποία είμαστε ευχαριστημένοι» τόνισε ο κ. Γιωρκάτζης.

Δήμαρχος Λευκωσίας:

«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την εταιρεία WTE Wassertechnick, θα πρέπει να πάρει τα χρήματά της. Το ποσό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 11 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε το εργοστάσιο να παραμείνει. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μιας και η δεύτερη επιλογή, είναι η διαχείριση της εταιρείας να μεταφερθεί σε άλλους φορείς.»

Πρέπει να καλύψουμε το κόστος

Ο κ. Γιωρκάτζης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «Θα πρέπει να βρούμε μέση λύση με τη διαχειρίστρια εταιρεία, πληρώνοντας έστω ένα μερίδιο του ποσού σε αρχικό στάδιο. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού θα πρέπει να συμφωνηθεί μελλοντικά.»

«Το εργοστάσιο στη Μια Μηλία κτίστηκε για να περιοριστεί η δυσοσμία στην Ανατολική Λευκωσία. Το έργο είχε ως στόχο να απομακρύνει τη δυσοσμία στο Καϊμακλί και θα παραμείνει για τον λόγο αυτό», πρόσθεσε.