Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ουσιαστικό κίνδυνο παράλυσης αντιμετωπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 το δικοινοτικό έργο επεξεργασίας λυμάτων στην Μια Μηλιά. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει καταβάλει εδώ και χρόνια το ποσοστό 30% του κόστους που της αναλογεί.

Ως αποτέλεσμα το χρέος προς τη διαχειρίστρια Γερμανική εταιρεία, WTE Wassertechnick, έχει ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρόβλημα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς το συμβόλαιο της εν λόγω εταιρείας, λήγει στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Κομισιόν έχει παρέμβει τόσο προς την τοπική κοινότητα κατεχόμενης Λευκωσίας, όσο και προς την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, ζητώντας να καταβάλουν έστω και με δόσεις το κόστος που τους αναλογεί για τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει χωρίς καθυστέρηση το δικό της αναλογικό ποσοστό 70% προς τη διαχειρίστρια εταιρεία, αλλά ανησυχεί, δεδομένου ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, η Λευκωσία να μείνει χωρίς επεξεργασία λυμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς δημιουργεί παράλληλα εύλογους συνειρμούς για την αξιοπιστία της, τόσο σε σχέση με άλλα δικοινοτικά έργα, όσο και σε σχέση με το γενικότερο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού.

Κύκλος επαφών από τον Κόλιν Στιούαρτ με επίκεντρο το Κυπριακό 

Επίσης, πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, πραγματοποίησε τις περασμένες μέρες, κύκλο επαφών στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο το Κυπριακό.

Όπως πληροφορούμαστε, ο διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε σε Ευρωπαίους επισήμους ότι εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι εκλογές στην Τουρκία, ενώ ο κ. Στιούαρτ, φέρεται να ενημερώθηκε για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, και κυρίως σε σχέση με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, θέμα επί του οποίου φέρεται να είχε κάποια «κενά».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στιούαρτ συναντήθηκε με τον επικεφαλής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν Μάριο Νάβα, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΕΥΕΔ, τη διευθύντρια Ευρώπης της ΕΥΕΔ και τον διευθυντή του γραφείου της Επιτρόπου Φερέϊρα.

Ακόμη, φέρεται να είχε συναντήσεις με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ και τον επικεφαλής της Αποστολής της Τουρκίας, στην έδρα της ΕΕ.