Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, Άσεν Μετζιντίεφ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση το Σάββατο ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer/BioNTech για τον COVID-19 θα καταστραφούν. Ο Μετζιντίεφ προχώρησε στη σύγκριση της τρέχουσας έκδοσης του COVID-19 με τη συνηθισμένη γρίπη.

Ο Υπουργός επεσήμανε ως επιτυχία τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό της για την αγορά λιγότερων δόσεων από την Pfizer. «Αυτό καταργεί την υποχρέωση του κράτους να λαμβάνει εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να καταστρέψει. Εξοικονομήσαμε στο κράτος 188 εκατομμύρια λέβ από εμβόλια, τα οποία διαφορετικά θα είχαν πληρωθεί τώρα τον Ιούνιο και θα είχαν καταστραφεί», είπε. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν πλέον για την ανέγερση ενός νοσοκομείου παίδων, καθώς και ενός ξενοδοχείου και κέντρου αποκατάστασης με το νοσοκομείο.

Η επαναδιαπραγματευθείσα σύμβαση μεταξύ της Pfizer και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει στη Βουλγαρία τη δυνατότητα να παραγγείλει νέες δόσεις όταν χρειάζεται και να τις πληρώσει όταν παραδοθούν.

Ο Μετζιντίεφ είπε ακόμη, ότι, εάν αυξηθεί το τέλος επίσκεψης σε προσωπικό ιατρό, αυτό θα πρέπει να βαρύνει το κράτος και όχι τον ασθενή.