Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις και οι διαφωνίες για το νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες (23/05) στη Βουλή, για τη ψηφιακή πλατφόρμα e-kalathi η οποία θα περιλαμβάνει συγκριτικά τις τιμές των προϊόντων των υπεραγορών. Σήμερα οι εμπλεκόμενοι διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους στον ΑΝΤ1. 

Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπίωτης επισήμανε ότι «είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για το νέο αυτό εργαλείο το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση με στόχο την διευκόλυνση του κύπριου φορολογούμενου και του καταναλωτή». Ενώ αναφερόμενος στη στάση των μεγάλων κομμάτων προς την ψηφιακή πλατφόρμα e - kalathi επισήμανε ότι «Η Μεταστροφή των κομμάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και τους καταναλωτές.»

 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, Μέλος της Κοινοβουλευτής Επιτροπής Ενέργειας μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε «όταν ακούς την Επιτροπή Προστασίας του Καταναλωτή να λέει ότι αν περάσει το νομοσχέδιο ως έχει θα είναι η ταφόπλακα των μικρότερων επιχειρήσεων, δεν υπάρχει ενδεχόμενο για θετική εξέλιξη της συζήτησης στο συγκεκριμένο θέμα.»

Κώστας Κώστα:
 

Δεν θέλουμε να ναυαγήσει η προσπάθεια και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνήσαμε με τον ΔΗΣΥ.

Παράλληλα, ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ, Μέλος της Κοινοβουλευτής Επιτροπής Ενέργειας πρόσθεσε ότι αυτό που ξένισε περισσότερο ήταν η στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Αντέδρασαν λες και δεν ήξεραν ότι η Κυβέρνησή τους είναι αυτή που έφερε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.»

Ηλίας Μυριάνθους:

Το νομοσχέδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους. Θα δημιουργήσει έναν υγιή ανταγωνισμό. Ως Βουλή θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

 

 

Για τις χθεσινές διαφωνίες που προκλήθηκαν για το νομοσχέδιο μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρεάς Χατζηαδάμου τονίζοντας ότι οι διαφωνίες από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Υπεραγορών θα συνεχίσουν να υπάρχουν για την συγκεκριμένη εφαρμογή. 

Ανδρεάς Χατζηαδάμου:

Είναι πολυσύνθετα και πολύπκολα θέματα. Η οποιαδήποτε περέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο αποτελεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό. Η οποιαδήποτε στρέβλωση στον ανταγωνισμό επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και ακολούθως στον καταναλωτή. Ελπίζουμε ωστόσο να διαψευτούμε. 

 

 

Ο καυγάς στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρία (23/05) της Επιτροπής Εμπορίου βρέθηκαν κάθετα αντίθετοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά, οι μικρές και μεγάλες υπεραγορές, οι προμηθευτές και άλλοι ζητώντας νέα διαβούλευση για την ψηφιακή πλατφόρμα.

Στην έναρξη της συζήτησης για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την καταγραφή και παρακολούθηση τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων, η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ζήτησε από τον Υπουργό να ξαναδοθεί ένα χρονικό διάστημα για διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και να κατατεθεί εκ νέου, με τον κ. Παπαναστασίου να αναφέρει ότι θα διαβουλευτεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι, διαφωνίες εξέφρασαν το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, και οι Οικολόγοι, ενώ οι καταναλωτές, θεωρούν ότι, είναι καλοδεχούμενο, οποιοδήποτε εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμών.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Εκπροσώπου της Επιτροπής Προστασίας του ανταγωνισμού, η οποία ανέφερε ότι, «με το νομοσχέδιο, θα δημιουργηθεί διαφάνεια και στρεβλώσεις ταυτόχρονα στην αγορά, που πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και δημιουργίας καρτέλ».

Η θέση αυτή προκάλεσε την οργή του Υπουργού Εμπορίου, Γιώργου Παπαναστασίου, και του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, οι οποίοι έψεξαν, το γεγονός ότι, αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα.

Ο κ. Παπαναστασίου δεν έκρυψε την ενόχληση του, ούτε μέσα στην Επιτροπή ούτε και στις δηλώσεις του έξω για τις αρνητικές κριτικές που άκουσε. «Στην Κύπρο φοβόμαστε τη διαφάνεια, βγήκαν από φαρέτρα οι φοβίες και η κυπριακή κουλτούρα όπως κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι καλό για τον καταναλωτή».