Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Καλάθι νοικοκυριού

Έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες για το νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, για τη ψηφιακή πλατφόρμα, e-kalathi, που θα περιλαμβάνει τις τιμές των προϊόντων των υπεραγορών.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, κάθετα αντίθετοι ήταν σχεδόν καθολικά όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά, οι μικρές και μεγάλες υπεραγορές, οι προμηθευτές κλπ και ζήτησαν νέα διαβούλευση.

Στην έναρξη της συζήτησης για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την καταγραφή και παρακολούθηση τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων, η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ζήτησαν από τον Υπουργό να ξαναδοθεί ένα χρονικό διάστημα για διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και να κατατεθεί εκ νέου, με τον κ. Παπαναστασίου να αναφέρει ότι θα διαβουλευτεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι, διαφωνίες εξέφρασαν και τα κόμματα, από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ, και Οικολόγοι, ενώ οι καταναλωτές, θεωρούν ότι, είναι καλοδεχούμενο, οποιοδήποτε εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμών.

Ως εργαλείο βλέπουν και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορίου, όμως δεν βοηθά αυτό το εργαλείο όπως ανέφεραν στον πληθωρισμό.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Εκπροσώπου της Επιτροπής Προστασίας του ανταγωνισμού, η οποία ανέφερε ότι, «με το νομοσχέδιο, θα δημιουργηθεί διαφάνεια και στρεβλώσεις ταυτόχρονα στην αγορά, που πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα αθέμητου ανταγωνισμού και δημιουργίας καρτέλ».

Η θέση αυτή προκάλεσε την οργή του Υπουργού Εμπορίου, Γιώργου Παπαναστασίου, και του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, οι οποίοι έψαξαν, το γεγονός ότι, αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα. 

Ο κ. Παπαναστασίου δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχληση του, ούτε μέσα στην Επιτροπή ούτε και στις δηλώσεις του έξω για τις αρνητικές κριτικές που άκουσε.

Όπως ανέφερε, αυτά που άκουσε σήμερα δεν λεχθεί κατά τη δημόσια διαβούλευση εκτός από κάποιες τοποθετήσεις των μεγάλων υπεραγορών. 

Είπε ότι, «στην Κύπρο φοβόμαστε τη διαφάνεια, βγήκαν από φαρέτρα οι φοβίες και η κυπριακή κουλτούρα όπως κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι καλό για τον καταναλωτή».

Δηλώσεις Βουλευτών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι, δυστυχώς στη συζήτηση, παρουσιάστηκε μια εικόνα που δεν υπήρξε καμία ουσιαστικά υποστήριξη από κανένα προσκεκλημένο, ως προς αυτή την πρόταση, και ότι κάλεσαν την Κυβέρνηση «να πάει πίσω» και αν και εφόσον κρίνει όλα τα αρνητικά τα οποία έχει ακούσει από όλους, «να τα ξανασκεφτεί και είναι ευπρόσδεκτη να επανέλθει με νέα εισήγηση με νέο περιεχόμενο».

Είπε ότι ενώ η αρχική φιλοσοφία κατά τη διάρκεια και των συζητήσεων βασιζόταν σε δυο πυλώνες και συγκεκριμένα να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην αγορά και να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό μεταξύ των υπεραγορών, «ουσιαστικά η Κυβέρνηση, έχει φέρει μόνο τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής» για να συνδράμει ως εργαλείο προκειμένου διοικητικά η Υπηρεσία ή το Υπουργείο να πετυχαίνει μια σύγκριση των τιμών. Είπε ότι θεώρει ότι δεν βοηθά καθόλου τον καταναλωτή, ο οποίος όπως είπε, δεν έχει τον χρόνο να κάθεται να συγκρίνει μέσα από το διαδίκτυο.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι μέσα από το ν/σ σκοπός ήταν να δοθεί μετρήσιμη απάντηση στα του πληθωρισμού στον τομέα των τροφίμων, και ότι δεν ακούστηκε από τον Υπουργό η ελάχιστη αναφορά ότι στοχεύει στο να ανταποκριθεί στην πρόκληση του πληθωρισμού. Είπε θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να μπορούν οι υπεραγορές να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, όχι ο ίδιος ο καταναλωτής να ετοιμάζει τα δικά του καλάθια. Λείπει παντελώς από το ν/σ το ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό, είπε.

Ο κ. Κώστα είπε στις δηλώσεις του ότι αυτό που θέλει ο κόσμος που παλεύει για να ζήσει τις οικογένειές του μέσα σε συνθήκες φοβερής ακρίβειας είναι ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της αισχροκέρδειας και όχι ημίμετρα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παντελίδης, είπε μεταξύ άλλων ότι έχουν ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων, περιλαμβανομένων και των διαφωνιών ή επιφυλάξεων των πρώην κυβερνώντων και της ΕΠΑ, «που προκάλεσαν έκπληξη», τις οποίες, είπε, θα λάβουν υπόψη στη διάρκεια της κατ’ άρθρο συζήτησης του Νομοσχεδίου.

Ο κ. Γιακουμή είπε στις δηλώσεις του ότι «δεν πρέπει να μας φοβίζει ούτε η διαφάνεια και πρέπει να επιδιώκουμε τον υγιή, ανόθευτο και αξιοκρατικό ανταγωνισμό» και ότι τόνισαν παλαιότερα όπως και σήμερα, ότι προτιμούν πιο χειροπιαστές λύσεις προς τους πολίτες, όπως επιδότηση ηλεκτρισμού και καύσιμων και μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης που εφαρμόζονται «και μπορεί να διευρυνθεί ο κατάλογος αυτός» και ΦΠΑ στους ρύπους και στο φόρο κατανάλωσης των καυσίμων που θα πρέπει να γίνουν και αυτά άμεσα προς περαιτέρω ανακούφιση των πολιτών.