Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα (23/05) τον κατάλογο με τις 20 πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν ο Υπουργός Εσωτερικών, και συγκεκριμένα οι 18 είναι στη Λευκωσία, και οι άλλες δυο στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, πολιτικοί μηχανικοί διενήργησαν αυτοψία στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες που βρίσκονται στην 1η φάση του Σχεδίου «κτίΖΩ», και από αυτές οι 20 είναι άμεσης επικινδυνότητας, ως εκ τούτου πρέπει να εκκενωθούν και να κατεδαφιστούν άμεσα.

Οι υπόλοιπες 23 μπορεί να κατοικηθούν για τα υπόλοιπα δυο με τρία χρόνια, όπως ανέφερε ο Υπουργός.

Συγκεκριμένα, οι 20 πολυκατοικίες που έχουν αξιολογηθεί ως άμεσα επικίνδυνες είναι οι ακόλουθες:
 

χζψζχψ

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως οι ένοικοι στις 23 πολυκατοικίες μπορούν να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους, ωστόσο, πρόσθεσε «προτρέπονται να δηλώσουν από τώρα το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Σχέδιο, λαμβάνοντας εφάπαξ ποσό χορηγίας και καταβάλλοντας συνεισφορά με βάση την Κατηγορία Δικαιούχου.

Επίσης, είπε ότι εάν και εφόσον το επιθυμούν «θα μπορούν να εκκενώσουν και να παραδώσουν το διαμέρισμά τους, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και να καταστούν και αυτοί δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου».

Τονίζεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών μεριμνά και για την εξασφάλιση   αποθηκευτικών χώρων για τη φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων όσων θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο, καθώς επίσης και για την παροχή βοήθειας για τη διαδικασία της μετακόμισης σε άτομα που το χρειάζονται.

Υπενθυμίζεται πως όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο σχέδιο θα πρέπει να καταβάλουν περίπου το 10% της αξίας του νέου διαμερίσματος, ενώ όσοι δεν το επιθυμούν θα λάβουν σχετικό εφάπαξ ποσό. 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σχέδιο οι κατηγορίες δικαιούχων αφορούν σε εκτοπισθέντες 1ης γενιάς και αρχικοί δικαιούχοι των διαμερισμάτων, κάτοχοι Τίτλου Ιδιοκτησίας ή Πιστοποιητικού Μίσθωσης ή Άδειας Χρήσης, σε εκτοπισθέντες 2ης, 3ης και 4ης γενιάς, που απέκτησαν το διαμέρισμα με κληρονομική διαδοχή, καθώς και σε μεταγενέστερους αγοραστές, εκτοπισθέντες, οι οποίοι για την αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος έλαβαν στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος.

Επίσης, άλλες κατηγορίες δικαιούχων είναι οι μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, μη εκτοπισθέντες, και μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, εκτοπισθέντες, οι οποίοι δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος.