Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κξμηγ

Σε νέες ρυθμίσεις που αφορούν στην επιδότηση ενοικίου στο πλαίσιο του Σχεδίου «κτίΖΩ», με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι που διαμένουν σε πολυκατοικίες που έχουν ήδη ή θα κριθούν κατεδαφιστέες, και οι οποίοι θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου από την ημερομηνία κατά την οποία γνωστοποιείται ότι η πολυκατοικία τους κρίνεται κατεδαφιστέα, και για μέγιστο χρονικό διάστημα 24 μηνών από την ημερομηνία εκκένωσης του διαμερίσματος.

Υπουργείο Εσωτερικών 

Για παράδειγμα εάν η πολυκατοικία κριθεί κατεδαφιστέα στις 2 Μαΐου 2023 και ο Δικαιούχος αποχωρήσει από το διαμέρισμά του 3 μήνες αργότερα, στις 2 Αυγούστου 2023, τότε θα δικαιούται να λαμβάνει επίδομα ενοικίου για 21 μήνες, μέχρι τις 2 Μαΐου 2025

Το ύψος της επιδότησης ενοικίου θα καθορίζεται στη βάση του τύπου διαμερίσματος που κατέχουν και θα παραδώσουν οι δικαιούχοι, ανεξάρτητα από τον τύπο του διαμερίσματος που θα επιλέξουν να ενοικιάσουν για την περίοδο διεξαγωγής των κατασκευαστικών έργων.

Υπουργείο Εσωτερικών

Για σκοπούς απλούστευσης των διαδικασιών, το ίδιο ποσό θα παρέχεται κατ΄ αντιστοιχία και σε όσα άτομα επιλέξουν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά/φιλικά τους πρόσωπα.

Την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν στο μεταξύ οι έλεγχοι για αποτίμηση της στατικής επάρκειας των 43 πολυκατοικιών οι οποίες κρίθηκαν επικίνδυνες και ήδη έχει αποφασιστεί ότι θα  κατεδαφιστούν.  

Αυστηρότερα κριτήρια 

Διαφοροποιημένα και αυστηρότερα επενδυτικά και ποιοτικά κριτήρια ως προς τους ελέγχους για χορήγηση άδειας μετανάστευσης ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για αξιολόγηση διαφόρων υφιστάμενων προγραμμάτων και σχεδίων τα οποία χρήζουν βελτίωσης.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 

Θεσπίζεται πλέον, θεσμοθετείται ένας μηχανισμός παρακολούθησης του κατά πόσον ο επενδυτής εξακολουθεί να κατέχει την επένδυση στη βάση της οποίας έλαβε την άδεια καθώς και του εισοδήματός. Αυτά θα πρέπει ο ίδιος ο αιτητής να τα προσκομίζει σε ετήσια βάση.

Σε περιπτώσεις που ο κάτοχος της άδειας μετανάστευσης αποτύχει να προσκομίζει τα απαραίτητα στοιχεία η άδεια μετανάστευσης του ιδίου και της οικογένειάς του θα ακυρώνεται. 

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 

Τα εισοδήματα που απαιτούνταν προηγουμένως ήταν 30 χιλιάδες ευρώ αυτό αυξάνεται στις 50 χιλ. το έτος και αυξάνεται από 5 χιλιάδες που ήταν για σύζυγο και τέκνα είναι στις 15 χιλ. για σύζυγο και 10 χιλ. ευρώ για τέκνα.

Εξάλλου, οι γονείς και τα πεθερικά των αιτητών δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν άδεια μόνιμης διαμονής.