Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξγ

Οι κοινωνικοί εταίροι υπογράφουν μπροστά στον εμφανώς, και δικαιολογημένα, απόλυτα ικανοποιημένο Υπουργό Εργασίας, την παράταση της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 για άλλα δύο χρόνια. Η οποία προνοεί την αύξηση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ, από το 50 στο 66,7%, με ισχύ από τον ερχόμενο Ιούνιο. Όπου όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και ένα ποσοστό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα δουν το μισθολόγιο τους να αυξάνεται.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, είπε ότι, «σήμερα μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους καταφέραμε να διαφυλάξουμε την εργατική ειρήνη και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας».

Συμπλήρωσε ότι, «θα έχουμε άμεσα, τον επόμενο μήνα, αντίκτυπο για μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας και έχουμε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό περιβάλλον». 

Όσα ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας στον ΑΝΤ1:

Οι υπογραφές έπεσαν μετά την έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης το απόγευμα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ.

«Υπάρχει μια βελτίωση στην απόδοση της ΑΤΑ που μας βάλλει πιο κοντά στον στόχο μας για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ, αποφάσισε να πει «ναι» στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού και να σημειώσουμε, κι αυτό είναι το μήνυμά μας προς του εργαζόμενους, ότι ο αγώνας συνεχίζεται», είπε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, «κερδήθηκε μια σημαντική μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος. Η ανακωχή στην ουσία, μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, θα έχει διάρκεια δύο χρόνια για την εξεύρεση του νέου συστήματος απόδοσης της ΑΤΑ, με ένα μόνιμο χαρακτήρα και καθεστώς. Ωστόσο, προσφέρει την άνεση χρόνου στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος δέχθηκε και την επίσπευση του διαλόγου, που θα ξεκινήσει με την υπογραφή της συμφωνίας, ένα εξάμηνο νωρίτερα από την αρχική μεσολαβητική του πρόταση, δηλαδή αντί τέλη του 2025, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου».

«Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, η κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να τις αντιμετωπίσει», είπε ο Υπουργός Εργασίας.

Τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργού, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Μετά την ΑΤΑ, αρχίζει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για κρίσιμης σημασίας εργασιακά θέματα, όπως η απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες, το συνταξιοδοτικό και η τηλεργασία.