Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Παραλύουν για 24 ώρες τα δημόσια νοσηλευτήρια, με τους κυβερνητικούς ιατρούς να απέχουν από τα καθήκοντα τους από τις 07:30 το πρωί σήμερα μέχρι και την ίδια ώρα την Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για την ασφαλιστική τους κάλυψη. Την ίδια ώρα ο ΟΚΥπΥ τονίζει ότι δεν υφίσταται ζήτημα μη ασφαλιστικής κάλυψης των γιατρών, ενώ η ΠΑΣΥΚΙ προειδοποιεί με κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους.

Από την απεργία, θα επηρεαστούν μόνο τα τμήματα στα οποία εργάζονται Γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ καθώς δεν θα συμμετάσχουν οι γιατροί της ΠΑΣΥΔΥ.  Πλήρη υποστήριξή στο δίκαιο αίτημα της ΠΑΣΥΚΙ, εκφράζει η ΑΣΔΥΚ. Εξαιτίας της απεργίας έχουν αναβληθεί όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού και τα προγραμματισμένα χειρουργεία στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ ενώ έγιναν ενέργειες ώστε να εξυπηρετηθούν όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Με κλιμάκωση των μέτρων προειδοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ

Σε δηλώσεις του έξω από το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, είπε ότι «σκοπός είναι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, τα συνθήματα είναι απλά τέρμα οι υποσχέσεις, επιτέλους θέλουμε πράξεις, δεν μπορούν μέσω διαβεβαιώσεων από αέρος εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, ένα θέμα που ο ΟΚΥπΥ έπρεπε να επιλύσει εδώ και τέσσερα χρόνια να θεωρεί ότι μέσω διαβεβαιώσεων και με καταγραφές επιστολών άλλων φορέων να θεωρεί ότι έχει επιλύσει το θέμα», 

Δεν μπορείς να εξασκείς την ιατρική χωρίς να έχεις επαγγελματική ασφάλιση ανέφερε σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο κ. Κούμας ο οποίος επισήμανε ότι θα κλιμακώσουν τα μέτρα σε περίπτωση που το αίτημα τους δεν ικανοποιηθεί.

Επισήμανε ότι σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Υγείας σε μια  προσπάθεια της να αποτρέψει την απεργία. Σύμφωνα με τον κ. Κούμα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αντάλλαξαν απόψεις ωστόσο προχώρησαν εν τέλει στην απεργία.

Την ίδια ώρα π κ. Κούμας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες απεργίες σε περίπτωση που το αίτημα τους δεν ικανοποιηθεί, ενώ όπως είπε έχουν επεξεργαστεί αρκετά μέτρα.

ΟΚΥπΥ: «Αχρείαστη η απεργία»

Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ χαρακτηρίζει τη σημερινή απεργία αχρείαστη. Δεν τίθεται θέμα μη ασφαλιστικής κάλυψης των γιατρών επισήμανε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. 

«Να μην ανησυχούν όσον αφορά την επαγγελματική τους κάλυψη, είναι ξεκάθαρο γραμμένο στην επιστολή που τους έχουμε αποστείλει στις 21 Απριλίου ότι υπάρχει κάλυψη από την κυπριακή δημοκρατία άρα κανένας γιατρός είτε είναι δημόσιος υπάλληλος είτε είναι αορίστου χρόνου είτε είναι με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ δεν είναι ακάλυπτος, υπάρχει εγγύηση του κράτους μέχρι το τέλος του έτους», διαβεβαίωσε.

Όπως είπε ο κ. Χαριλάου παράλληλα ο Οργανισμός προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συνάψει σύμβαση δημοσίου μαζί με ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα ούτως ώστε να καλύπτει όλους τους γιατρούς του ΟΚΥπΥ ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα.

Σημείωσε δε ότι το επόμενο διάστημα θα βρίσκονται σε επικοινωνία με τη ΠΑΣΥΔΙ  τόσο για το εν λόγω θέμα αλλά και για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν.

Καταλήγοντας τονίζει επίσης ότι ο Οργανισμός προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος όλων ανεξαιρέτως των εργοδοτουμένων στον ΟΚΥπΥ  να παραταθεί έως στο τέλος του 2023.

 

Ο ΠΙΣ στηρίζει τα αιτήματα της ΠΑΣΥΚΙ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι στηρίζει τα αιτήματα της Παγκύπριας Συντεχνίας των Κυβερνητικών Ιατρικών (ΠΑΣΥΚΙ), ως προς την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας και διασφάλισης του καθεστώτος ασφαλιστικής κάλυψης όλων των γιατρών, που απασχολούνται στο δημόσιο. 

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ αναφέρει πως «αποτελεί ένα ζήτημα καίριας σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι γιατροί να αφήνονται εκτεθειμένοι και ανασφάλιστοι είτε είναι μόνιμοι, είτε έκτακτοι ή αορίστου χρόνου είτε εργοδοτούμενοι με συμβόλαιο».

Όπως σημειώνει «πρόκειται για ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και το οποίο πρέπει να επιλυθεί στην ολότητα του, άμεσα και μέσα σε πνεύμα συνεργασίας», προσθέτοντας ότι «οι γιατροί εκτίθενται μέσα από το καθημερινό κλινικό τους έργο και η ασφαλιστική κάλυψη όλων, χωρίς διακρίσεις, πρέπει να είναι κατοχυρωμένη».

Τέλος, ο ΠΙΣ δηλώνει παρών και βρίσκεται στη διάθεση τόσο του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ και της ΠΑΣΥΚΙ, όσο και της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να συμβάλει σε οποιοδήποτε βαθμό του ζητηθεί, για το ζήτημα να επιλυθεί στην ολότητα του το συντομότερο δυνατό και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των μελών του.

Ζητούμε επαγγελματική ασφάλιση, λένει γιατροί στο νοσοκομείο Πάφου

Έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου συγκεντρώθηκαν σήμερα ιατροί που απεργούν για ένα εικοσιτετράωρο, σημειώνοντας πως βιώνουν μιαν ασφαλιστική αβεβαιότητα.

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Τέρμα στις υποσχέσεις, άμεσες λύσεις», «Ποιότητα και ασφάλεια στην υγεία» και «Η επαγγελματική ασφάλιση των ιατρών του Δημοσίου είναι υποχρέωση του κράτους και του ΟΚΥπΥ» οι ιατροί του Νοσοκομείο Πάφου ανέφεραν  πως βαρέθηκαν τις προφορικές υποσχέσεις.  

Ο Νεκτάριος Σιδηρόπουλος ιατρός του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου αναφέρθηκε στην ασφαλιστική αβεβαιότητα που ταλανίζει, όπως είπε, τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Η απεργία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, αφορά την ασφαλιστική κάλυψη και ζητούμε την τήρηση του νόμου. Δυστυχώς, παρατήρησε, η ασφαλιστική αβεβαιότητα ταλανίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους επαγγελματίες υγείας εδώ και τέσσερα χρόνια. 

O κάθε εργαζόμενος μη εξαιρουμένων των γιατρών, μόνιμων, αορίστου χρόνου και με συμβόλαιο, δικαιούται επαγγελματική αξιοπρέπεια και ασφάλεια, ανέφερε στο πλαίσιο της απεργίας ο Δρ. Ιωσήφ Μουτήρης, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου. Σύμφωνα με τον Δρα. Μουτήρη στη διάρκεια της απεργίας δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στην Καρδιολογική Κλινική.

Άλλοι γιατροί που απεργούν στο νοσοκομείο Πάφου ανέφεραν πως ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δεν έχει καθορίσει ως ήταν υποχρέωση του, τις διαδικασίες για τους ιατρούς που εργοδοτούνται με συμβόλαια. Επεσήμαναν ακόμη πως μέχρι και σήμερα  οι κατ' επανάληψη προσπάθειες της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι προς όλες τις κατευθύνσεις για έγκαιρη επίλυση του θέματος δεν έχουν βρει ανταπόκριση.

 

γερ
γερ
εργ
γερ
γερ