Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο Κίεβο βρίσκεται την Τρίτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την οποία θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων και οι προσπάθειες της ΕΕ για ενίσχυση της χώρας με πυρομαχικά.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, η σημαία της Ουκρανίας αναρτήθηκε μαζί με τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξω από το κτήριο της Κομισιόν.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι ξανά στο Κίεβο» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter με την άφιξή της στην Ουκρανική πρωτεύουσα μέσω Πολωνίας, προσθέτοντας πως «είναι ένα κατάλληλο μέρος για να γιορτάσουμε την ημέρα της Ευρώπης». Την Πρόεδρο της Κομισιόν υποδέχθηκε στο Κίεβο ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Yevhn Perebyinis.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε επίσης την απόφαση του Προέδρου Ζελένσκι να ορίσει την 9η Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης και στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την πέμπτη επίσκεψη της κ. Φον ντερ Λάιεν στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στην ατζέντα της επίσκεψης, όπως μεταδίδεται από τα κοινοτικά ΜΜΕ, βρίσκεται η στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ προς την Ουκρανία με πυρομαχικά, οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και η οικονομική στήριξη στη χώρα.

Όσον αφορά τη διαδικασία της αξιολόγησης της αίτησης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, για την οποία η Κομισιόν ήταν προγραμματισμένο να ενημερώσει προφορικά την ουκρανική πλευρά, αυτό δεν αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ.