Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η «Ημέρα της Ευρώπης» γιορτάζει την υπογραφή της «Διακήρυξης Σουμάν» στις 9 Μαΐου 1950. Η Διακήρυξη που έμελλε να σφραγίσει την συγκεκριμένη ημέρα ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ειρήνης στη μεταπολεμική Ευρώπη και θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η μέρα της γιορτής για την ειρήνη, την ενότητα και τη συνεργασία.

Φέτος, η Ημέρα της Ευρώπης σηματοδοτεί και την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους δεξιοτήτων.

Για να τιμήσουν την ιδιαίτερη αυτή μέρα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών της σε ολόκληρο τον κόσμο, θα διοργανώσουν ευρύ φάσμα διαδικτυακών και επιτόπιων δραστηριοτήτων, παρέχοντας στους πολίτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να βιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Διακήρυξη Σουμάν» 

9 Μαΐου 1950. Η συμβολική αυτή ημερομηνία αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Διακήρυξη Σουμάν, που παρουσιάστηκε από τον τότε Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρ. Σουμάν, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.

Η ΕΚΑΧ, της οποίας ιδρυτικά μέλη ήταν η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ήταν ο πρώτος από μια σειρά υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών που τελικά μετεξελίχθηκαν στη σημερινή «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ιστορικό

Το 1950, τα κράτη της Ευρώπης προσπαθούσαν ακόμη να επουλώσουν τις πληγές τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος είχε λήξει πέντε χρόνια πριν.

Αποφασισμένες να αποτρέψουν την επανάληψη ενός τέτοιου φρικτού πολέμου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν στο ότι η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα καθιστούσε στο μέλλον έναν πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας - όπως επί λέξει αναφέρεται στη διακήρυξη - "όχι μόνον αδιανόητο αλλά και υλικά αδύνατο".

Επικράτησε ο συλλογισμός, και ορθά, ότι η συγχώνευση οικονομικών συμφερόντων θα βοηθούσε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την ενοποίηση της Ευρώπης. Η προσχώρηση στην ΕΚΑΧ ήταν ανοικτή και σε άλλες χώρες.

Πηγή: Liberal.gr