Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βασιλιάς Κάρολος

Με τη βασιλική οικογένεια να βγαίνει στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ και να χαιρετά τα πλήθη που ζητωκραύγαζαν, ολοκληρώθηκε η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Στις 16:25 ώρα Κύπρου, σύσσωμη η βασιλική οικογένεια βγήκε στο μπαλκόνι, χαιρετώντας το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Μπάκιγχαμ.


Δείτε ολόκληρη την τελετή:

Στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ βγήκαν αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος με τη βασίλισσα Καμίλα, φορώντας τα στέμματά τους, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο κεφάλι τους κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Μαζί με το βασιλικό ζεύγος βγήκαν στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ τα παιδιά που, νωρίτερα στην τελετή, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και κρατούσαν τις κάπες τους, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος διάδοχος του βρετανικού θρόνου και τα εγγόνια της Καμίλα.

Στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ βγήκαν επίσης ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα δύο μικρότερα παιδιά τους, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούις.

Ο Βρετανός μονάρχης επιστρέφει στο παλάτι με τη Χρυσή Άμαξα

Στο Μπάκιγχαμ επέστρεψαν μετά τη στέψη τους ο βασιλιάς Κάρολος με τη βασίλισσα Καμίλα. Το βασιλικό ζεύγος επέβαινε στη Χρυσή Άμαξα, ενώ συνοδεύονταν και από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. 

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική πομπή εδώ και 70 χρόνια. Σε αυτή μετείχαν 19 στρατιωτικές μπάντες, 250 άλογα, 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εκπροσωπήθηκαν 33 χώρες της Κοινοπολιτείας.

Η χρυσή άμαξα στην οποία μετέβητο βασιλικό ζεύγος, κατασκευάστηκε πριν 261 χρόνια. Έχει βάρος τέσσερις τόνους και μπορεί να κινείται σε ρυθμό περιπάτου.  Η συγκεκριμένη  άμαξα έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από το 1831 και χρειάζεται οκτώ άλογα Windsor Grey για να τη σύρουν.

Η τελετή στέψης

Ο Κάρολος έγινε ο 40ός βασιλιάς που στέφεται στο Αββαείο, όπου έχει ξεκινήσει το τελετουργικό. Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού. 

Στη δεύτερη ενότητα, τον Όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, όπου ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού. 

«Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέγνωσε απόσπασμα από την επιστολή Προς Κολοσσαείς του Αποστόλου Παύλου. 

ξυτ

Η τρίτη ενότητα της τελετής περιλαμβάνει το χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ.  Το μύρο που χρησιμοποιείται καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών.  Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης,  όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή  δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ενώ έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν. 

Με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η ανάληψη, η τέταρτη ενότητα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας.  Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρέδωσε τον μανδύα στον βασιλιά, στον οποίο δόθηκαν τα σκήπτρα, τα σπιρούνια, τα ξίφη αλλά και η βασιλική σφαίρα. «Δεχθείτε αυτό το γάντι που θα εδραιώσει την εξουσία σας με ευγένεια και χάρη» είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. 

Το Στέμμα ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 πολύτιμους λίθους. 

Με την ενθρόνιση, την πέμπτη ενότητα της τελετής, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονάτισε, του απέδωσε τιμές και τον ασπάστηκε, ενώ ακούστηκαν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τον συνόδευε ο πρίγκιπας Τζορτζ

Στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ έφτασαν στις 12:53 ο  βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα.  Έξω από το Αββαείο τους υποδέχθηκε ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, ενώ μπαίνοντας τους συνόδευαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον. 

Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνόδευσε τον παππού του, ως επικεφαλής του αγήματος επί τιμή  του βασιλικού ζεύγους, ηλικίας 9-13 ετών. 

0-i

 

πι9

Μετέβησαν στο Αββαείο με την Αδαμάντινη άμαξα

Το βασιλικό ζεύγος μπήκε νωρίτερα στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου με κατεύθυνση το Αββατίο. Η Αδαμάντινη άμαξα είναι η νεότερη και πλέον σύγχρονη βασιλική άμαξα, καθώς κατασκευάστηκε για τα 60 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ. Ζυγίζει τρεις τόνους και σύρεται από έξι άλογα ράτσας Windsor Grey.  
 

 bgjh

Πίσω από τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται οι πρίγκιπες Χάρι και Άντριου. 

ολικξθ

Νωρίτερα, ξεκίνησαν οι αφίξεις των 2.300 προσκεκλημένων στο Αββαείο. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών, βασιλείς και βασίλισσες, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την τελετή παρακολουθούν και διασημότητες, όπως η Κέιτι Πέρι, ο Λάιονελ Ρίτσι, ο Άντριου Λόιντ Βέμπερ, ο Νικ Κέιβ και η Έμα Τόμσον.  Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Γεμάτοι είναι και οι δρόμοι κατά μήκος της διαδρομής. Ήδη από χθες, πολλοί Βρετανοί κατασκήνωσαν με καρέκλες και σκηνές, θέλοντας να εξασφαλίσουν μία καλή θέση για να δουν τον μονάρχη. 

ΛΙΚΞ

Δείτε φωτογραφίες από το πλήθος κόσμου:

 

οιθ
οιθ
οιθ
οιθ