Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ζητήματα που αφορούν στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας καθώς και εισηγήσεις με πρώτιστο στόχο την βελτίωση του ΓεΣΥ, θα θέσουν την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι οργανωμένοι ασθενείς οι οποίοι θα ανηφορίσουν στο Προεδρικό για την πρώτη τους συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μάριος Κουλούμας- Πρόεδρος ΟΣΑΚ

Ένα από τα θέματα θα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο γενικό σύστημα υγείας. Είναι και τα θέματα που αφορούν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και άλλα θέματα που μας απασχολούν όπως είναι οι νομοθεσίες οι οποίες εκκρεμούν.

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επέκταση του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων.

«Αυτό το οποίο χρειάζεται και το έχουμε πει και στην Υπουργό υγείας είναι άμεσα η σύγκλιση σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε και να επεκτείνουμε το θεσμό αυτό. Ο θεσμός αυτός τον θεωρούμε πολύ σημαντικό στα πλαίσια εφαρμογής του ΓεΣΥ γιατί θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας για όλο το 24ωρο», είπε ο κ. Κουλούμας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, στις 9 Ιουνίου 2022 μέχρι και τις 23 Απριλίου 2023 τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ εξυπηρέτησαν 7.452 ασθενείς, εκ οι 4.269, ήταν παιδιά.

Επισκέψεις σε εφημερεύοντα ιατρεία ΓεΣΥ

Ο κ. Κουλούμας, ανέφερε ότι, «αυτές οι χιλιάδες των ασθενών οι οποίες έχουν εξυπηρετηθεί αν δεν υπήρχαν τα εφημερεύοντα θα αποτίνονταν στα ΤΑΕΠ αλλά πιστεύουμε ότι αν εφαρμοστεί σωστά ο θεσμός και ολοκληρωμένα θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στα ΤΑΕΠ».

Η λειτουργία των ΤΑΕΠ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα τεθούν επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ ΠτΔ και ασθενών. 

«Αυτό το οποίο προσδοκούμε από τη συνάντηση την οποία εμείς θεωρούμε πολύ σημαντική είναι ότι θα συμφωνήσουμε και θα έχουμε τις απαραίτητες πολιτικές παρεμβάσεις, και του ιδίου του Προέδρου Χριστοδουλίδη ώστε τα πράγματα θα κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς και προς τη σωστή πορεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ.

Σημειώνεται ότι η ΟΣΑΚ έχει ετοιμάσει έγγραφο με συγκεκριμένες εισηγήσεις για την καλύτερη λειτουργία των ΤΑΕΠ το οποίο έχει ήδη αποστείλει στην Υπουργό Υγείας και στον ΟΚΥπΥ.