Τηλεόραση Ραδιόφωνο
,ξγ

Πρόταση για τροποποίηση νόμου, ώστε να καταστεί υποχρεωτική ιατρική εξέταση προσδιορισμού ηλικίας μεταναστών που δηλώνουν ανήλικοι κατατέθηκε στη Βουλή. Η συζήτηση της πρότασης ξεκίνησε σήμερα (27/04) στην Επιτροπή Εσωτερικών μετά από κατάθεση της εκ μέρους του ΕΛΑΜ.

Με την πρόταση νόμου διαφωνεί η Επίτροπος του Παιδιού η οποία ήταν προσκεκλημένη στη συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα η άρνηση εξέτασης.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι «δεν είναι αντιληπτός ο σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, εφόσον αυτή τη στιγμή υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες ως προς τη διενέργεια της εκτίμησης της ηλικίας ενός ασυνόδευτου ανήλικου,  συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας ιατρικών εξετάσεων».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος του προς την πρόταση του ΕΛΑΜ, λέγοντας πως κατά την άποψη του «η πρόταση βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση, δεδομένου ότι δημιουργεί υποχρέωση περαιτέρω ελέγχου από τα κρατικά όργανα και συμβάλλει στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο σήμερα παρουσιάζει κενά και αδυναμίες».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε με τη σειρά του ότι «η κοροϊδία με τους δήθεν ασυνόδευτους ανήλικους πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει», για να προσθέσει ότι «κινδυνεύουν πραγματικά ανήλικοι απέναντι σε όσους δηλώνουν ανήλικοι για να καταχραστούν το σύστημα».

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αποκάλεσε «ανεύθυνη και αστήρικτη» την πρόταση του ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι «αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία».