Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μετανάστες

Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί με τον αυξημένο αριθμό μεταναστών σε συγκεκριμένες κοινότητες και την διαχείριση τους, εκφράζουν οι τοπικές αρχές σε Αγία Νάπα, Κοκκινοτριμιθιά και Χλώρακα.

Μιλώντας ενώπιον των υπουργών Εργασίας και Παιδείας και λειτουργών των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και του Υφυπουργείου Πρόνοιας, διεκτραγώδησαν τα όσα βιώνουν οι κάτοικοι στις περιοχές τους. 

Έχοντας και τη απόλυτη στήριξη των βουλευτών, μελών της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό, καλούν την πολιτεία να προχωρήσει σε ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, τονίζοντας πως οι λύσεις υπάρχουν και είναι εφικτές.

Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές, «στη Γερμανία για παράδειγμα, έξι μήνες δικαιούται ο άνθρωπος. Είναι μετανάστης, ωραία κύριε πέρασε, σε έξι μήνες αν δεν βρεις δουλειά φεύγεις. Η Γαλλία είπε ότι όσοι θέλουν από την Αφρική να κάνουν αίτηση για άσυλο, να πάνε στο Τζιπουτί που είναι η πρεσβεία μας και να αιτηθούν.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέτου κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, την απουσία ελέγχου σε κτήρια που φιλοξενούν αιτητές ασύλου και μετανάστες, με τους ιδιοκτήτες να υπενοικιάζουν τα ίδια διαμερίσματα, σε διαφορετικούς μετανάστες για σκοπούς λήψης επιδομάτων. 

Ο Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, τόνισε πως 3,5 χιλιάδες μετανάστες διαμένουν μόνιμα στο Πουρνάρα και έκανε για έλλειψη ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές. Ενώ, ο κοινοτάρχης Χλώρακας κατήγγειλε ότι εταιρεία σε συνεργασία με Μη Κυβερνητική Οργάνωση στέγασε χίλιους μετανάστες, παίρνοντας τα επιδόματα με συνοπτικές διαδικασίες

Ο κοινοτάρχης Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης δήλωσε ότι «λύσεις υπάρχουν, χρειάζεται αποφασιστικότητα. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα λύσουμε εμείς, δεν είναι όπως το κυπριακό το οποίο δεν εξαρτάται από μας».

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου είπε ότι τα σχετικά θέματα, θα συζητηθούν συνολικά το πλαίσιο της σύγκλησης το Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Έτσι ώστε να διαμορφωθεί το σχέδιο δράσης για αυτά τα ζητήματα το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή

Αναφέρθηκε επίσης, ότι οι μετανάστες που έρχονται μέσω Κατεχομένων παίρνουν άδεια εργασίας σε 30 μέρες, ενώ λαμβάνουν επίσης σε 30 μέρες και τα σχετικά επιδόματα ενοικίου και σίτισης.