Τηλεόραση Ραδιόφωνο
jytf

Τα αίτια της πυρκαγιάς που προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο ψάχνουν συλλέγοντας στοιχεία τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Αστυνομία καθώς επίσης και με μέλη Αστυνομικών της Ρωσικής Πρεσβείας.

Φαίνεται ότι πρόσωπα τα οποία χθες προσέτρεξαν να κάνουν λόγο ακόμα και για βόμβες μολότοφ, χθες όταν κλήθηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας, άρχισαν κάπως να τα «μαζεύουν».

Σημειώνεται ότι, μέσα από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στην περιοχή, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να «κλειδώνει».

Παρακολουθεί η Λευκωσία

Η Λευκωσία παρακολουθεί το θέμα που προέκυψε με τη χθεσινή πυρκαγιά στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία και μόλις έχει τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται, θα επιληφθεί του θέματος.

Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια επαφή με τη ρωσική πλευρά για το θέμα, υπό το φως δηλώσεων που έγιναν από αυτήν περί «τρομοκρατικής επίθεσης» κατά του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Παρακολουθούμε το θέμα σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, που διεξάγουν τις έρευνες και όταν έχουμε το επίσημο αποτέλεσμα των ερευνών θα κινηθούμε ανάλογα, και εφόσον κριθεί σκόπιμο, προς τη ρωσική πλευρά, επεσήμανε στο ΚΥΠΕ η κυβερνητική πηγή.

Αυτοψία από Πυροσβεστική

Σε δηλώσεις του από το σημείο, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, είπε ότι, «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου και σε χώρο τον οποίο βρίσκονταν πολλά εύφλεκτα υλικά, τα οποία είχαν βγάλει μετά την ανακαίνιση».

Πρόσθεσε ότι, «εσωτερικά του κτηρίου, όλη η ζημιά έχει γίνει καθαρά και μόνο από τον καπνό, όταν διαρρήχτηκαν οι πόρτες λόγω των θερμοκρασιών».

Ωστόσο ανέφερε πως η διερεύνηση συνεχίζεται, «έχουμε συλλέξει κάποια δείγματα που θεωρούμε ότι χρήζουν περαιτέρω εξετάσεων και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα».

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Κεττής από το σημείο:

Από «τρομοκρατική επίθεση» η πυρκαγιά στο Ρωσικό Πολιτιστικό λέει η Μόσχα

Την βεβαιότητά του ότι η πυρκαγιά στο Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού της Ρωσίας στη Λευκωσία οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση, που συνδέεται πιθανώς με Ουκρανούς υπηκόους, εξέφρασε ο επικεφαλής του υπαγόμενου στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών οργανισμού «Ρωσική Συνεργασία» (Rossotrudnichestvo) Γεβγκένι Πριμάκοφ.

«Εναντίον του πολιτιστικού μας κέντρου, του Ρωσικού Σπιτιού στην Κύπρο, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι τρομοκράτες ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου, πιθανότατα μεταξύ των Ουκρανών, που ζουν τώρα στην Κύπρο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Τέλεγκραμ ο Γ.Πριμακόφ, προσθέτοντας ότι «άγνωστοι τρομοκράτες πέταξαν αρκετά μπουκάλια με εύφλεκτο μίγμα, βόμβες μολότοφ στο Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού, το οποίο είναι ένα αμιγώς πολιτιστικό ίδρυμα, όπου σε παιδιά διδάσκεται η ρωσική γλώσσα και μουσική, πραγματοποιούνται εκθέσεις και συναυλίες».

«Εάν στις αίθουσες διδασκαλίας εκείνη τη στιγμή διεξάγονταν μαθήματα, θα μπορούσαν να υπάρξουν ίσως και θύματα. Όπως συνέβη στην Οδησσό με το Σπίτι των Συνδικάτων στις 02.05.2014. Ήθελαν να το επαναλάβουν, προφανώς, πιο κοντά στην επέτειο», αναφέρει ο Ρώσος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι «κάποιος κρέμασε μια ουκρανική σημαία στο απέναντι κτήριο, προφανώς θέλοντας να αφήσει την υπογραφή του».

«Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε, αν και το προσωπικό μας χρειάστηκε πολλά να αντιμετωπίσει. Ό,τι κάηκε θα επισκευαστεί και θα βαφτεί. Δεν θα κλείσουμε το Πολιτιστικό Κέντρο, πάρτε το απόφαση. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε», καταλήγει η ανάρτηση του Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος τυγχάνει να είναι εγγονός και συνωνόματος του γνωστού πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού της Ρωσία.

Η θέση της Αστυνομίας για τις έρευνες: 

 

Σε αναμονή ολοκλήρωσης των ερευνών στην σκηνή όπου ξέσπασε η μεγάλων διαστάσεων φωτιά στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, την Τετάρτη στη Λευκωσία, βρίσκεται η Αστυνομία ώστε να τοποθετηθεί επίσημα για τους λόγους που την προκάλεσαν, δήλωσε στον ΑΝΤ1 , ο Εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

«Εμείς αναμένουμε την διερεύνηση της σκηνής όπου προκλήθηκε η πυρκαγιά για να διαπιστώσουμε τα αίτια της», σημείωσε.

 

y
jy
jyfr
fy