Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

Ριζικές αλλαγές για προσβάσιμα και καινοτόμα φάρμακα

Ριζικές αλλαγές όσον αφορά τις νομοθεσίες που αφορούν τα φάρμακα είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και διασφάλισης της πρόσβασης όλων των πολιτών της ΕΕ σε φάρμακα, αναφέρουν σε άρθρο γνώμης που συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Το κλειδί για την επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης βρίσκεται σε μία λέξη: ισορροπία. Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία πρέπει να παραμείνει στην αιχμή της καινοτομίας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της ΕΕ διαδραματίζουν τον ρόλο τους για τη στήριξη της μεταφοράς αυτής της καινοτομίας στους πολίτες και τους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ» σύμφωνα με τον κ. Σχοινά και την Κυριακίδου.

Όπως τονίζουν η πρόσβαση στα φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα αποδοτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο σήμερα «τα φάρμακα δεν φθάνουν σε όλους τους ασθενείς καθώς τα καινοτόμα και ελπιδοφόρα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι πάντα διαθέσιμα σε όλα τα κράτη μέλη ισότιμα ή ταυτόχρονα».

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο επισημαίνεται πως ενώ το 2019 το 42% των πολιτών της Κύπρου έλαβαν συνταγογράφηση για φάρμακα, σε ορισμένα δυτικά και μεγαλύτερα κράτη μέλη οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο 90 % των πρόσφατα εγκεκριμένων φαρμάκων, σε ορισμένα ανατολικά και μικρότερα κράτη μέλη το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 10%, ενώ ο χρόνος αναμονής διαφέρει ριζικά από κράτος μέλος σε κράτος μέλος.