Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν

Για «υψηλό βιολογικό κίνδυνο» στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ μετά την κατάσχεση από ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη ενός εργαστηρίου που περιείχε παθογόνους μικροοργανισμούς ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Σουδάν, ο Νίμα Σαΐντ Αμπίντ του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι τεχνικοί δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν τα υλικά.

«Αυτή είναι η κύρια ανησυχία: δεν υπάρχει πρόσβαση στους τεχνικούς του εργαστηρίου ώστε να περιορίσουν με ασφάλεια τα βιολογικά υλικά και τις ουσίες που υπάρχουν», είπε, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια πλευρά κατέλαβε την εγκατάσταση.

Οι μάχες ξέσπασαν μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών δυνάμεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στις 15 Απριλίου και έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους, ενώ ακόμη 4.072 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ.