Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν

Οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Ήδη τα άτομα που απομακρύνθηκαν έφτασαν στο Τζιμπουτί, ενώ με επόμενη πτήση αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν άλλοι 12 Έλληνες. 

Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν. Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα απογειώθηκαν τα δύο ελληνικά αεροσκάφη, C-130 και C-27 που θα αξιοποιηθούν για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, στον κατάλογο των ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό, περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: Cnn.gr