Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αοζ Κύπρου

Στη δέσμευση, μέχρι τις 10 Μαΐου, της θαλάσσιας περιοχής πέριξ του κοιτάσματος «Αφροδίτη» εντός του θαλασσοτεμαχίου 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την προετοιμασία της επιβεβαιωτικής γεώτρησης που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, προχώρησε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Όπως μετέδωσε προ εβδομάδων ο ΑΝΤ1, οι γεωτρητικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν αρχές Μαΐου και τις επόμενες μέρες το ΚΣΕΔ θα προχωρήσει στην έκδοση νέας Navtex, για τη δέσμευση της περιοχή για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η γεώτρηση η οποία στην συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Τη γεώτρηση για λογαριασμό της κοινοπραξίας των εταιρειών Chevron, Shell και NewMed θα πραγματοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth που σήμερα διενεργεί εργασίες στη γειτονική ΑΟΖ του Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη στο κυπριακό θαλασσοτεμάχιο 12, που χρονολογείται από το 2011, υπολογίζεται στα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς θεωρείται πολύπλοκης γεωλογικής δομής.

Η νέα γεώτρηση αναμένεται να οριστικοποιήσει εν πολλοίς και το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Προ μερικών 24ωρων, εκπρόσωπος της Chevron, διαχειρίστριας εταιρείας του κοιτάσματος, σε δηλώσεις στο Reuters, είχε σημειώσει το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού για τους ενεργειακούς πόρους της λεκάνης της Λεβαντίνης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Chevron, «η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου και τους εταίρους μας στην περιοχή για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει άφθονους ενεργειακούς πόρους και το δυναμικό να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Η Λευκωσία επισπεύδει και τις προσπάθειες συνεννόησης με το Τελ Αβίβ για επίλυση του ζητήματος που προκύπτει με τις ισραηλινές απαιτήσεις επί του κοιτάσματος «Αφροδίτη», εξαιτίας της ύπαρξης του μικρού όμορου κοιτάσματος Ishai, στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, φαίνεται να αλλάζει η προτεραιότητα για την εκμετάλλευση του αερίου από το Αφροδίτη, με την επιλογή να χρησιμοποιηθεί για την κυπριακή αγορά να κερδίζει έδαφος έναντι της μεταφοράς σε τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου.

Τέλος, διακριτική τις τελευταίες ημέρες είναι η τουρκική παρουσία στην περιοχή.

Εντοπίζεται μια πυραυλάκατος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που ναυλοχεί στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, ενώ το ερευνητικό Oruc Reis πλέει κατά μήκος των νότιων τουρκικών ακτών, και το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Hanείναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τασουξού απέναντι από τις κατεχόμενες ακτές της Κερύνειας.