Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Παραδοσιακή τελετή «κλάματος σούμο» πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στην Ιαπωνία.

Δεκάδες μωρά ήρθαν αντιμέτωπα στην τελετή η οποία πιστεύεται ότι φέρνει στα βρέφη καλή υγεία.

Να σημειωθεί ότι η τελετή επέστρεψε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας.

Ζεύγη νηπίων που φορούσαν τελετουργικές ποδιές σούμο κρατήθηκαν από τους γονείς τους και βρέθηκαν αντιμέτωπα στο ρινγκ του σούμο στο ναό Sensoji στο Τόκιο.

Το προσωπικό της διοργάνωσης φοράει μάσκες δαιμόνων «όνι» και προσπαθεί να κάνει τα μωρά να κλάψουν, ενώ το πρώτο που θα κλάψει ανακηρύσσεται νικητής από έναν διαιτητή με περίτεχνη παραδοσιακή στολή που κρατά μια ξύλινη βεντάλια με την οποία σηματοδοτεί τη νίκη.

«Μπορούμε να καταλάβουμε την κατάσταση της υγείας ενός μωρού ακούγοντας τον τρόπο που κλαίει. Σήμερα μπορεί να είναι νευρική και να μην κλαίει τόσο πολύ, αλλά θέλω να ακούσω το υγιές κλάμα της», δήλωσε στο AFP η Hisae Watanabe, μητέρα ενός κοριτσιού οκτώ μηνών.

Το «κλάμα σούμο» διεξάγεται σε ιερά και ναούς σε όλη τη χώρα, προς τέρψη των γονέων και των θεατών.

Ο Σιγκέμι Φούτζι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού της Ασακούσα που διοργάνωσε την εκδήλωση, δήλωσε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν τρομερό ότι κάνουν τα μωρά να κλαίνε «αλλά στην Ιαπωνία, πιστεύουμε ότι τα μωρά που κλαίνε δυνατά μεγαλώνουν και υγιή. Αυτό το είδος εκδηλώσεων λαμβάνει χώρα σε πολλά μέρη στην Ιαπωνία», δήλωσε.

Συνολικά 64 μωρά συμμετείχαν στο τελετουργικό, σύμφωνα με τον διοργανωτή.

Οι κανόνες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή – σε ορισμένα μέρη οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι τα πρώτα που θα κλάψουν, σε άλλα ο πρώτος που θα κλάψει είναι ο χαμένος.