Τηλεόραση Ραδιόφωνο
περιβάλλον

Σήμερα γιορτάζει η Γη μας. Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου εορτάζεται παγκόσμια η Ημέρα της Γης. Σε όλο τον πλανήτη αλλά και στην Κύπρο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση για προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ημέρα της Γης συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες κάθε χρόνο. Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο.

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης», και η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν.

Η Ημέρα της Γης είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες.

Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνo.

 

Εκδηλώσεις στην Κύπρο

Στην Έγκωμη

Την Ημέρα της Γης γιορτάζουν και ο Δήμος Έγκωμης με το Ερευνητικό Κέντρο CARDET οι οποίοι διοργανώνουν στις 22 Απριλίου στο πάρκο Ολυμπιάδος 2004/ Πάρκο Σκύλων Έγκωμης μια εκδήλωση που θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ενημερωθούν και να εξερευνήσουν με ένα διαδραστικό τρόπο θέματα βιοποικιλότητας, ανακύκλωσης και περιβάλλοντος. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου, και οργανώνεται με την πολύτιμη στήριξη του Terra Cypria και του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Το Σάββατο 22 Απριλίου, 11:00 – 14:00 θα προσφέρονται δωρεάν μια σειρά από διασκεδαστικές και ενημερωτικές δραστηριότητες για τα παιδιά και τις οικογένειες τους για ένα ευχάριστο και συνάμα εκπαιδευτικό πρωινό στο πάρκο (Οδός Ιθάκης, Λεωφόρος Λυκαβηττού – δίπλα από το Μακάρειο Στάδιο).

Κατά την εκδήλωση θα υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτικά παιχνίδια και ψυχαγωγία όπως:

Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, Μαθαίνω για τους γύπες/Παρατηρώ τα ασπόνδυλα στο στερεοσκόπιο, Μαθαίνω για τα ερπετά της Κύπρου, Ανακαλύπτω την ηλικία των δέντρων, Face painting – Survivor games, Καθαρισμός πάρκου/Ενημέρωση για τη διαλογή απορριμμάτων, Δωρεάν service ποδηλάτου. 

Η εκδήλωση προτρέπει το κοινό να αφήσει το αυτοκίνητο σπίτι και να έρθει είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο, καθώς θα υπάρχει και η δωρεάν υπηρεσία για  service ποδηλάτου και χρήσιμες συμβουλές για διατήρηση του ποδηλάτου τους σε καλή κατάσταση, από ειδικό.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου C-TRENDS, το οποίο προωθεί την ενεργό και υγιή ζωή των πολιτών της ΕΕ, την ενίσχυση του εθελοντισμού και τη χρήση ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιείται συλλογή σκυλοτροφών, παιχνιδιών, λουριών, κολάρων και πλαστικών κρεβατιών για τα αδέσποτα σκυλάκια του Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο εδώ

 

Στην Πάφο

Ειρηνική διαδήλωση για παιδιά και νέους 9-18 ετών για την Ημέρα της Γης πραγματοποιούν το κίνημα Generation KlimACT με την συνεργασία του Terra Cypria, το Σάββατο, στην Πάφο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, στη διαδήλωση θα παρευρεθούν μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Κύπρο, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε θέματα κλιματικών αλλαγών από την ομάδα του έργου, και θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς μας για περισσότερη και άμεση κλιματική δράση, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον τους, μακριά από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Προστίθεται ότι η δράση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Generation KLIMACT, το οποίο έχει ως στόχο την δημιουργία του πρώτου ενημερωμένου κινήματος νέων που θα απαιτεί φιλόδοξες κλιματικές δράσεις στη Κύπρο.

θαλασσα βυθος περιβάλλον


Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Ενώ η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι το 2023 θα έχουμε ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, εθελοντές σε δεκάδες χώρες έχουν προγραμματίσει για σήμερα δεντροφυτεύσεις, καθαρισμό παραλιών από τα σκουπίδια και εκδηλώσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μεγάλα φεστιβάλ για το περιβάλλον εγκαινιάστηκαν χθες στη Ρώμη και τη Βοστώνη.

Στην Ινδία, σήμερα το πρωί εθελοντές επρόκειτο να ξεκινήσουν τη μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της λίμνης Νταλ έξω από την πόλη Σριναγκάρ.

Στη Βρετανία, χιλιάδες πολίτες θα συγκεντρωθούν σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει το περιβαλλοντικό κίνημα Extinction Rebellion, φιγούρα του οποίου είναι η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Στην αμερικανική πρωτεύουσα, μεγάλη διαδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με τους διοργανωτές να ζητούν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δεσμευθεί για οριστική εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Αμερικανοί εθελοντές επρόκειτο να αναλάβουν χθες την απομάκρυνση φερτών υλικών από τις παραλίες του Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα, που επλήγη το φθινόπωρο από καταστροφική τροπική καταιγίδα.