Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τεχνητή νοημοσύνη βραβειο φωτογραφίας

Η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει και στους διαγωνισμούς φωτογραφίας και μάλιστα βραβεύεται. Ο γερμανός καλλιτέχνης Μπόρις Ελνταγκσεν παραδέχτηκε ότι η φωτογραφία που έστειλε στα Sony world photography awards και η οποία βραβεύτηκε, ήταν μια «απατεωνιά», αφού δημιουργήθηκε από τον ίδιο με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Γι' αυτό και όπως ανέφερε μέσα από τον ιστότοπό του αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο για τη δημιουργική ανοιχτή κατηγορία, το οποίο κέρδισε η φωτογραφία του.

Η φωτογραφία που φαίνεται πιο πάνω, απεικονίζει δύο γυναίκες από διαφορετικές γενιές, είναι ασπρόμαυρη και κατάφερε να ξεγελάσει και τους πιο έμπειρους κριτές αφού ο διαγωνισμός της Sony είναι παγκόσμιος.

Όπως γράφει ο Guardian, η συμμετοχή του φωτογράφου στο διαγωνισμό με τη συγκεκριμένη φωτογραφία είχε ως στόχο να προκαλέσει αντιπαράθεση γι΄αυτό και αρνήθηκε να παραλάβει το σημαντικό βραβείο. 

Όπως δήλωσε ο Ελνταγκσεν, «Εμείς, στον κόσμο της φωτογραφίας, χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση. Μια συζήτηση για το τι θέλουμε να θεωρούμε φωτογραφία και τι όχι. Είναι η ομπρέλα της φωτογραφίας αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να περιλαμβάνει και φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης, ή αυτό θα ήταν λάθος; Με την άρνησή μου για το βραβείο ελπίζω να επιταχύνω αυτή τη συζήτηση».

Ο Ελνταγκσεν πρότεινε να δωρίσει το βραβείο σε ένα φεστιβάλ φωτογραφίας που φιλοξενείται στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Η κίνησή του έρχεται σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων σχετικά με τη χρήση και τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και κάποιους που προειδοποιούν ότι η τεχνολογία βρίσκεται πολύ κοντά στο να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στην ανθρώπινη εμπειρία. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε chatbots, αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, λογισμικό συγγραφής τραγουδιών και την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων έχουν πυροδοτήσει τη συζήτηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σούνταρ Πιτσάι, είπε ότι οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη τον κρατούν ξύπνιο τη νύχτα και προειδοποίησε ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι «πολύ επιβλαβής» εάν αναπτυχθεί εσφαλμένα.

«Προσπάθησε σκόπιμα να μας παραπλανήσει»

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας είπε σε δήλωσή του ότι ο Ελνταγκσεν είχε αποκαλύψει τη συμμετοχή τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία της συγκεκριμένης φωτογραφίας πριν κερδίσει το βραβείο. «Στη μεταξύ μας αλληλογραφία μάς εξήγησε πώς μετά από “δύο δεκαετίες φωτογραφίας, η καλλιτεχνική του εστίαση έχει μετατοπιστεί περισσότερο στην εξερεύνηση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γεννητριών τεχνητής νοημοσύνης“ και η περαιτέρω έμφαση στην εικόνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον “πλούτο των φωτογραφικών του γνώσεων”.

Η δημιουργική κατηγορία του ανοιχτού διαγωνισμού καλωσορίζει διάφορες πειραματικές προσεγγίσεις στη δημιουργία φωτογραφιών από κυανότυπους και ακτινογράφους έως ψηφιακές πρακτικές αιχμής. Ως εκ τούτου, μετά την αλληλογραφία μας με τον Μπόρις και τις εγγυήσεις που παρείχε, θεωρήσαμε ότι η συμμετοχή του πληρούσε τα κριτήρια για αυτήν την κατηγορία και υποστηρίξαμε τη συμμετοχή του. Επιπλέον, ανυπομονούσαμε να συμμετάσχουμε σε μια πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα και καλωσορίσαμε την επιθυμία του Μπόρις για διάλογο προετοιμάζοντας ερωτήσεις για ένα ειδικό Q&A μαζί του για τον ιστότοπό μας. Καθώς αποφάσισε τώρα να αρνηθεί το βραβείο του, έχουμε αναστείλει τη συνεργασία μας μαζί του και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, τον απομακρύναμε από τον διαγωνισμό. Δεδομένων των πράξεών του και της επακόλουθης δήλωσής του που σημείωσε τις σκόπιμες προσπάθειές του να μας παραπλανήσει, και ως εκ τούτου ακυρώνοντας τις εγγυήσεις που παρείχε, δεν αισθανόμαστε πλέον ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο μαζί του. Αναγνωρίζουμε τη σημασία αυτού του θέματος και τον αντίκτυπό του στη δημιουργία εικόνων σήμερα. Ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε περαιτέρω αυτό το θέμα μέσω των διαφόρων καναλιών και προγραμμάτων μας και καλωσορίζουμε τη συζήτηση γύρω από αυτό. Ενώ στοιχεία πρακτικών τεχνητής νοημοσύνης είναι σχετικά με καλλιτεχνικά πλαίσια δημιουργίας εικόνων, τα βραβεία ήταν πάντα και θα συνεχίσουν να είναι μια πλατφόρμα για την υπεράσπιση της αριστείας και των δεξιοτήτων των φωτογράφων και των καλλιτεχνών που εργάζονται στο μέσο». 

Σήμερα στο προσωπικό του ιστολόγιο απαντά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας καταγγέλλοντας τους ότι είναι λάθος να προσποιούνται πως γνώριζαν ότι η εικόνα ήταν δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης. 

«Το είπα σε έναν από τους βοηθούς σας, αλλά μετά το δελτίο τύπου επικοινώνησε μαζί μου το στέλεχος δημοσίων σχέσεων, μένοντας έκπληκτος για όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την εικόνα μου και ζητώντας περισσότερες πληροφορίες», σημειώνει μεταξύ άλλων.