Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πούτιν Ουσμάνοφ

Στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου τέθηκαν Κύπριοι υπήκοοι, λόγω επαγγελματικής διασύνδεσης με Ρώσους ολιγάρχες. Πέραν αυτών περιλαμβάνονται πρόσωπα από Ουγγαρία και Τουρκία, σε μια προσπάθεια περαιτέρω άσκησης πιέσεων στην Ρωσία με την εισβολή στην Ουκρανία.

Αναφορικά με την Βρετανία, στην λίστα κυρώσεων τοποθετούνται δύο Κύπριοι λόγω επαγγελματικής σύνδεσης με τους Ρώσους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ, οι οποίοι επίσης τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων λόγω της σχέσης τους με το καθεστώς Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για επαγγελματία πάροχο οικονομικών υπηρεσιών. Θεωρείται από το Λονδίνο ως υπεύθυνος για τη δημιουργία των «θολών υπεράκτιων δομών» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών, ώστε να μην καλυφθούν από τις κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και η έπαυλη αξίας 90 εκ. λιρών στο δυτικό Λονδίνο.

Στην δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για δικηγόρο, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο ενός δικτύου trust και υπεράκτιων εταιρειών» που σχετίζονται με τον Ουσμάνοφ.

Αναφορικά με τις νέες κυρώσεις, που εκτός από τους δύο Κύπριους αφορούν και μια σειρά εταιρειών του οικονομικού «δικτύου» του Ουσμάνοφ στη Βρετανία αλλά και συγγενικά πρόσωπα Ρώσων αξιωματούχων, ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε: «Σφίγγουμε τον κλοιό γύρω από τη ρωσική ελίτ και όσους προσπαθούν να τους βοηθήσουν να κρύψουν τα χρήματά τους υπέρ του πολέμου. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν».

Τον συντονισμό ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC).

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, στοχεύουν στο δίκτυο διευκολύνσεων προς τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ουσμάνοφ, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις σε πολλαπλές δικαιοδοσίες.

Συνολικά, η OFAC ορίζει 25 άτομα και 29 οντότητες με σημεία επαφής σε 20 δικαιοδοσίες.Επιπλέον, προσθέτει, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα λάβει ταυτόχρονα μέτρα για την προσθήκη 28 οντοτήτων στη λίστα.