Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερσίν Τατάρ Ερντογάν

Για «κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, που ξέσπασε πριν από τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου» κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός Τύπος λίγο πριν από την άφιξη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα.  

Σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν», το ζήτημα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο νέο παράνομο αεροδρόμιο, του οποίου η κατασκευή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά θα εγκαινιαστεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σκοντάφτει πάνω στις απεργιακές κινητοποιήσεις της τ/κ συντεχνίας εργαζομένων της «αρχής ηλεκτρισμού» (EL-SEN). 

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων καθυστερεί η σύνδεση του ρεύματος. Για αυτόν τον λόγο, ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ «έδωσε εντολή στη διοίκηση της αρχής ηλεκτρισμού (KIB-TEK) να βρει επειγόντως λύση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η «κυβέρνηση» ετοιμάζεται να αναθέσει σε τρίτους τεχνικά έργα όπως αυτά της ενέργειας.

Ο «υπουργός μεταφορών», Ερχάν Αρίκλι είπε για τη νέα εξέλιξη ότι «δυστυχώς, η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σκόνταψε πάνω στη δράση της EL-SEN. Η EL-SEN δεν διορθώνει τις βλάβες παρά την απαγόρευση της απεργίας. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν χρειαστεί, θα αγοράσουμε εξωτερικές υπηρεσίες και θα πραγματοποιήσουμε τη διαδικασία ελέγχου. Στη συνέχεια, το ηλεκτρικό ρεύμα θα συνδεθεί». 

Διαβουλεύσεις για τερματισμό των κινητοποιήσεων της EL-SEN

Διαβουλεύσεις και συναντήσεις για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της «αρχής ηλεκτρισμού» βρίσκονται σε εξέλιξη στα Κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί», ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας EL-SEN, Τσαγλαγιάν Τζεσούρερ, ανακοίνωσε ότι είχαν συνάντηση με τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας», Ολγκούν Αμτζάογλου.

Σύμφωνα με τον Τ/κ συνδικαλιστή οι διαπραγματεύσεις με την «κυβέρνηση» συνεχίζονται.

Αναφέροντας ότι «έχουν κάποια αιτήματα ως συντεχνία», ο κ. Τζεσούρερ πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Εάν επιτευχθεί συμφωνία με βάση την κοινή λογική, αυτή θα αξιολογηθεί».

Η EL-SEN διαμαρτύρεται εδώ και 14 ημέρες για «το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις (τροποποίηση)» που αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα Κατεχόμενα.