Τηλεόραση Ραδιόφωνο
server

Επανέρχονται σταδιακά οι ιστοσελίδες των Υπουργείων και των κυβερνητικών υπηρεσιών, μετά τη διαρροή που πλημμύρισε το δωμάτιο με τους severs στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από χθες (10/04) το απόγευμα διακόπηκε η πρόσβαση σε ιστοσελίδες του δημοσίου λόγω διαρροής νερού στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ, σε χώρο που γειτνιάζει με το δωμάτιο, όπου βρίσκονταν οι διακομιστές, οι οποίοι παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλο τον κυβερνητικό κόμβο, δηλαδή όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

Και ενώ η ψηφιακές λειτουργίες του κράτους μπήκαν στον πάγο.. ή στο νερό καλύτερα το θέμα προσλαμβάνει ήδη και πολιτικές προεκτάσεις.  Καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, υπήρχε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον περασμένο Νοέμβριο για άμεση μετακίνηση των servers στις εγκαταστάσεις της CYTA, η οποία ωστόσο έμεινε στο ράφι.

Όπως αναφέρει το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, «δυστυχώς τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών κατά τρόπο που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε πιθανό ατύχημα.  Κι αυτό παρά το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο 2022 για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της CYTA. Το Υφυπουργείο θα διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τους λόγους που δεν υλοποιήθηκε η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου αλλά και τους λόγους που δεν λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα θωράκισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων».

Άγνοια για την συγκεκριμένη απόφαση εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως λήφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «δυστυχώς είναι με έκπληξη που και εμείς οι ίδιοι είδαμε τον υφιστάμενο σχεδιασμό οι servers των κρατικών ιστοσελίδων να βρίσκονται δίπλα από ντεπόζιτα νερού και μέσα από αυτή τη βλάβη να κινδυνεύει να παραλύσει οι κυβερνητικές ιστοσελίδες».

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε χρήση αφυγραντήρων και άλλων μηχανημάτων για απομάκρυνση της υγρασίας. Το γεγονός ωστόσο ότι οι διακομιστές βρίσκονται στο υπόγειο, έκανε το έργο των συνεργείων ακόμη πιο δύσκολο.

Σε δηλώσεις αργά το απόγευμα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι

Θα γίνουν προσπάθειες απόψε ή αύριο το πρωί να επαναλειτουργήσουν οι διακομιστές, που παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε διάφορα συστήματα του δημοσίου, αφού οι τεχνικοί έχουν κατορθώσει να τους στεγνώσουν και φάνηκε εκ πρώτη όψεως ότι λειτουργούν

Εν τω μεταξύ λόγω του προβλήματος που προέκυψε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και τμήματα που εξυπηρετούσαν τους πολίτες διαδικτυακά, έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να το πράξουν. Όπως για παράδειγμα η ύλη για τις εξετάσεις του δεύτερου Τετραμήνου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, «λόγω του προβλήματος που έχει προκύψει με τις κυβερνητικές ιστοσελίδες, το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει το κοινό ότι η εξεταστέα ύλη για όλα τα διδακτικά αντικείμενα έχει αναρτηθεί και στην εκπαιδευτική πύλη: http://www.schools.ac.cy»

Πρόβλημα προέκυψε και στις πληρωμές εισφορών μέσω Διαδικτύου και στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, βοηθήματος τοκετού και θεσμοθετημένης σύνταξης και το Πληροφορικό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για ηλεκτρονική πρόσληψη εργοδοτουμένων, του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Εργασίας, «το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αφορμή το πρόβλημα που παρουσιάστηκε την Δευτέρα με τις ιστοσελίδες του να βρίσκονται προσωρινά εκτός λειτουργίας ενημερώνει το κοινό ότι οι πληρωμές μπορούν να γίνονται με επιταγή ή μετρητά στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ο Σύμβουλος Ασφαλείας Διαδικτύου, Ντίνος Παστός ανέφερε στον ΑΝΤ1 πως «δεν είναι μόνο να λέμε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι έχουμε τα συστήματα για την ασφάλεια, πρέπει όντως να προσομοιάζουμε τις επιθέσεις και τα προβλήματα για να μπορούμε να προλαβαίνουμε το κακό».

Ανησυχίες για το περιστατικό εξέφρασαν και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, κάποια μάλιστα με αρκετά επικριτικό ύφος, ειδικότερα για την ψηφιακή μετάβαση, λόγω των κυβερνοεπιθέσεων αλλά και του χθεσινού γεγονότος με τις πλημμύρες στο δωμάτιο με τους servers των κρατικών υπηρεσιών.