Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Θέλοντας να ανεβάσει τα ποσοστά του ενόψει των εκλογών, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως πλέον  η Τουρκία έχει στο οπλοστάσιο της και ένα αεροπλανοφόρο, κάτι που ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω συνθημάτων γηπέδου σε μια προεκλογική συγκέντρωση σόου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ανακοίνωσε επίσημα σε προεκλογική συγκέντρωση ότι ο στόλος της χώρας διαθέτει πλέον και ένα αεροπλανοφόρο, το οποίο θα μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, άρματα μάχης, αμφίβια τεθωρακισμένα και θα μπορεί να κάνει επιχειρήσεις αποβάσεων.

Από προεκλογική συγκέντρωση… πάρτι με γηπεδικά συνθήματα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανακοίνωση για το αεροπλανοφόρο, μετέτρεψε την προεκλογική συγκέντρωση σε σόου και η κατάσταση θύμισε γήπεδο, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας, άρχισε να φωνάζει μια ατάκα και ο κόσμος να απαντάει με το όνομά του.

Όπως μετέδωσε σήμερα (10.4.2023) από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από σήμερα η χώρα θα διαθέτει το δικό της αεροπλανοφόρο, με τον κόσμο να τον αποθεώνει. 

Τι ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάμ

«Σήμερα το τουρκικό ναυτικό θα αποκτήσει το αεροπλανοφόρο για επιχειρήσεις αποβάσεων. Θα μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, άρματα μάχης, αμφίβια τεθωρακισμένα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν θέλει ο Θεός εδώ στην περιοχή της Τούζλα θα παραδώσουμε στο Ναυτικό μας! Και με τη βοήθεια του Θεού σε αυτό το αεροπλανοφόρο μας θα προσγειωθούν τα επανδρωμένα μας αεροσκάφη όπως και τα μη επανδρωμένα μας αεροσκάφη. Αύριο θα είμαστε εκεί. Η Τουρκία από εδώ και πέρα διαθέτει και αεροπλανοφόρο», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον κόσμο λέγοντας: «Αν κάνει κάτι…». Ο κόσμος απάντησε: «Το κάνει ο Ερντογάν»! Αυτός ο… γηπεδικός διάλογος συνεχίστηκε για λίγο και τελείωσε με αποθέωση για τον Τούρκο πρόεδρο.

Τα χαρακτηριστικά του νέου ελικοπτεροφόρου πλοίου

Στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu. Το αμφίβιο επιθετικό πλοίο είναι έτοιμο για το πρώτο του ταξίδι στο Αιγαίο, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα υπεροπλίας στην Ελλάδα.

Το πλοίο αυτό κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία SEDEF, παραδόθηκε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων. Το τουρκικό πλοίο με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους, έχει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων (τυπική ταχύτητα πλεύσης 16 κόμβοι) και αυτονομία 9.000 ναυτικών μιλίων. Στο εσωτερικό του, μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα αποβατικά σκάφη και 94 οχήματα. Στο κατάστρωμα μπορεί να φιλοξενήσει 10 ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης ή UAV.

Το TCG Anadolu έχει κατασκευαστεί βάσει του ισπανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I και όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα διαθέτει αρχικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W και στο μέλλον τα περίφημα T929 ATAK-2, καθώς επίσης τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ZAHA χωρητικότητας 21 ατόμων για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων, κυρίως πεζοναυτών, που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: In.gr